Bizalmi szavazás, személyeskedés és kitüntetések az úszók közgyűlésén

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Gyárfás Tamást megerősítették, az új kapitány nekiment Hornyák Viktornak, és kiderült, hogy a 2010-es Eb anyagát 10 évre titkosították.


„Akármennyire is méltatlannak tartom az elmúlt hetek támadásait, úgy érzem, hogy együtt kell végigcsinálnunk azt, amit elkezdtünk. Bármennyire is ütnek-vágnak – állnom kell a pofonokat. Én nem futamodhatok meg. Ennél sokkal nagyobb a felelősségem” – mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, mielőtt bizalmi szavazást kért maga ellen.

A MÚSZ elnöke felsorolta, milyen eredményeket ért el a sportág, végül pedig a Kiss László-ügynél horgonyzott le. „Ma körülöttünk szinte minden arról szól, hogy Kiss László mit tett 1961-ben, és ezzel ki, miképp szembesült. Ki mennyit hallott, mit tudott a több mint fél évszázada történtekről. Mi a személyében egy merőben más embert ismertünk meg, akinek sikerei fényében egy ország tündökölt. Nevéhez olimpiai, világ- és Európa-bajnokok sora fűződik. Mesteredző, számos magas kitüntetés tulajdonosa. Általános megbecsülést vívott ki. Felnéztem rá, edzőként, kapitányként, barátként. Egy ilyen mellbevágó fordulatra nem voltam felkészülve, annak kezelésére számomra nem volt recept. Persze, hogy elítélem a nemi erőszakot. Már elnézést kértem azoktól, akiknek akaratlanul is megsértettem az erkölcsi érzékét.”


Gyárfás Tamás elítéli a nemi erőszakot, de nem teszi ezt Kiss Lászlóval


Gyárfás Tamás hozzátette, homályos, sohasem bizonyított, a nyolcvanas évekből előszedett doppingvádakkal, egyébként szintén elítélendő, harminc évvel ezelőtti gyerekverésekkel támadták a sportágat, és mint mondta, jogos, hogy mindezt a kívülállók számon kérik adott esetben, azzal azonban „kegyetlen szembesülni, ha a saját házunk táján öntenek olajat a tűzre.”

Az elnök ezután kérte a már említett bizalmi szavazást, jelezve, amennyiben a küldöttek többsége a távozására szavaz, úgy feláll a székéből. „Hiába változatlan az én elkötelezettségem, ha nincs meg körülöttem a bizalom, akkor tovább nem vállalhatom az elnöki tisztséget" – mondta Gyárfás, aki a szavazás során nem tartózkodott a közgyűlés helyszínén, hogy még véletlenül se befolyásolja a küldötteket. Az egyesületek képviselői először megerősítették, hogy nyílt szavazással kívánnak dönteni, majd a 120 jelenlévő küldöttből 118 az elnök mellett foglalt állást, 1 ellenszavazat és egy 1 tartózkodás mellett.

A közgyűlés ezt követően elfogadta az előterjesztéseket, mind az elnökségét, mind a pénzügyi és az ellenőrző testület jelentését, valamint az alapszabály módosításával megerősítette a szövetség adminisztráció vezetőinek kinevezését és aláírási jogát, Nagy Orsolyát, mint ügyvezető igazgatót, Halász Sarolta gazdasági igazgatót és Füleky András sportigazgatót.

A közgyűlés végén, az „egyebek" nevű napirendi pontnál Ruza József, a szövetség volt főtitkára a korábbi vádaskodásokról kijelentette, hogy a 2010. évi úszó Európa-bajnokság kapcsán készült KEHI-vizsgálatot tíz évre titkosították, azaz neki ez alatt az idő alatt tűrnie kell bármiféle gyanúsítgatást. Ugyanakkor jelezte, eljárás nem indult senki ellen, ő pedig annak idején, nyugdíjas korára való tekintettel, távozott tisztségéből.


Ellentétben a két évvel ezelőtti vízilabda-Eb-vel, a 2010-es ószó-Eb dokumentációja titkosítva van


Ezután a Kiss László helyére frissen kinevezett szövetségi kapitány, Hargitay András kapitány kért szót, és rövid felvezetés után az elmúlt időszakban a sportágat különböző platformokon rendszeresen támadó Hornyák Viktorhoz fordult, és személyeskedéstől sem mentes monológban zavarta el az uszodák környékéről

„Miért jó az, ha valaki kizárólag piszkolja a sportágat? Amikor a lányod kint volt Dubajban, a Jövő bajnokai program edzőtáborában, és boldogan küldte haza a képeket, te még annak kapcsán is csak negatív dolgokat tudtál írni – sorolta Hornyák vétkeit Hargitay. – Miért van erre szükség? Te azt kérdezted, miért van szükség kapitányra? Nos azért, hogy innen a szemedbe mondja: Viktor, hagyjad békén a magyar úszósportot, a magyar sportot, és menj ki innen, mert nem hozzánk tartozol.” A szövetségi kapitány, miután a küldöttek is kiálltak mellette, még megjegyezte: „Természetesen rád is vonatkozik a megbocsátás. De csak akkor vagy rá méltó, ha végre az úszósportért és nem az ellen tevékenykedsz.”


Hargitay András nem tűri, hogy bántsák a családját, azaz az úszókat


A közgyűlés a továbbiakban már csendesebben zajlott, át lehetett adni a megérdemelt elismeréseket. Centenáriumi Érdemérem kitüntetést vehetett át a Baranyai Megyei Úszó Szövetség volt elnöke, a MÚSZ jogi bizottságának korábbi vezetője, dr. Antos Árpád, továbbá a magyar válogatottat huszonöt évig szolgáló masszőr, Baranyai István, aki Darnyi Tamástól, Rózsa Norberten, Czene Attilán, Gyurta Dánielen át Risztov Éváig olimpiai bajnokok izomzatát tartotta karban.