Bitcoinban fizették ki a váltságdíjat

Fotó: AFP / SAUL LOEB

-

A kriptovaluta-váltó elrabolt elemzője nem fért hozzá a kliensek számláihoz.


Szabadon engedték a nagy-britanniai EXMO Finance kriptovaluta-váltó Kijevben elrabolt vezető elemzőjét, Pavel Lernert. A váltságdíj 1 millió dollár volt, bitcoinban kifizetve – mondta Anton Herascsenko, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Az EXMO Finance munkatársát december 26-án rabolták el. A kriptovaluta-váltó közölte: Lerner jól van, nem bántalmazták, de megviselték a történtek. Lernert hat, maszkot viselő fegyveres férfi tuszkolta be egy lopott rendszámú minibuszba a kijevi Obolony negyeben.

Egyelőre nem világos, hogy ki fizette ki a váltságdíjat, és Lernernek nem volt hozzáférése a cég klienseinek pénzügyi eszközeihez – közölte az EXMO. A valutaváltónak mintegy 900 ezer felhasználója van.


Vonzó az anonimitás

A bitcoin és más kriptovaluták értéke ismét növekedni kezdett a tőzsdéken. Január elsején egy bitcoin kevesebb mint 260 ezer forintot ért, péntek délelőtt viszont 14 600 dolláros árfolyamon jegyezték, ami 3,8 millió forintnak felel meg. Az emelkedésben jelentős visszaesések is voltak – mondta Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem nemzetközi igazgatója.

A bitcoin december 17-én majdnem elérte a 20 ezer dollárt, innen öt nap alatt értékének harmadát elvesztette. Pesuth szerint a bitcoin vonzerejét az anonimitás adja. Míg a hagyományos utalásnál az eladót és a vevőt is lehet azonosítani, a bitcoinnál azonosíthatatlanok maradhatnak a címek.