Biszku Béla segíthetett Kiss Lászlóéknak

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Legalábbis egy, a Kiss-ügyet közelről ismerő, a 60-as években még a Belügyminisztérium állományában dolgozó férfi állította ezt a Borsonline-nak.


„Az ügy vizsgálótisztje az or­szág egyik legkiválóbb szakembere volt, Dobosnénak hívták, már nem él – kezdte a neve elhallgatását kérő férfi. – Elsősorban életvédelmi ügyeket vitt, gyilkosok, erőszakos bűnelkövetők kihallgatását vezette, nem volt az a kenyérre kenhető típus. Ám a Kiss-ügy lezárása után egyszer váratlanul azt mondta, hogy ezek a gyerekek úgy megszerettek engem, hogy még virágot is küldtek.”


Jobbra Lantos, mellette Kiss 1960-ban


Az akkori ítélkezési gyakorlat szerint Kiss Lászlóra öt, Lantos Lászlóra és Várszegi Lajosra legalább héz évet mérhetett volna a bíró, de rejtélyes ok miatt mégsem tette, Kiss három, Lantos és Várszegi négy-négy évet kapott, de korábban szabadulhattak.

„Persze, hogy beindultak a folyosói pletykák – folytatta a Borsonline forrása. – Akkoriban az a hír járta, hogy maga Biszku Béla járt közben Kissékért, elsősorban Lantos László miatt, akit a trióból a legtehetségesebb úszónak tartottak, és számítottak rá az Európa-bajnokságon.”


Biszku közbenjárásával szabadulhatott korábban Kiss?


Kiss László és két úszótársa 1961-ben egy lakásban csoportosan megerőszakolt egy lányt, Takáts Zsuzsannát, aki a múlt héten az RTL Klubnak mesélte el az esetet. A Népszabadságnak az akkoriban az úszókat kihallgató rendőrtiszt is nyilatkozott. Aztán kiderült, hogy egy 18 éves lányt egy medencében is molesztáltak Kissék. Kósa Lajos is megszólalt Kiss-ügyben, és valami egészen szürreális hasonlattal élt.