Bírósági ügy lett a kórházi fertőzésekből

Fotó: dpa-Zentralbild / Thomas Eisenhuth

-

Az ÁNTSZ megtagadta a Társaság a Szabadságjogokért közérdekűadat-igénylésének teljesítését, amelyben a TASZ a kórházi fertőzések számára kérdezett rá. A TASZ szerint ez jogszabálysértő, ezért bírósághoz fordul.


Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport állította először, hogy idehaza többen halnak meg egy évben kórházi fertőzésben, mint autóbalesetben. Ezután irányult a figyelem arra, hogy Magyarországon senki sem tudja pontosan a kórházi fertőzések számát.

Az ÁNTSZ erre akkor úgy reagált, hogy „az adatok nyilvánosak, mindenki számára érthető módon hozzáférhetők”. A TASZ közérdekű adatokra vonatkozó igénylésben kérdezett rá a pontos számokra, amelyekből kiderülhet, hogy – kórházankénti bontásban – hány kórházi fertőzés történt 2014-ben és 2015-ben. A TASZ betegjogi szakértői és gyakorló orvosok szerint ugyanis hiába állította az ÁNTSZ, hogy az adatok mindenki számára érthetőek és elérhetőek, hiszen a jelentés tele van szakkifejezésekkel, rövidítésekkel és mozaikszavakkal.

Az ÁNTSZ először az igénylések teljesítésére adott 15 napos határidő hosszabbítását kérte, majd megtagadta az adatszolgáltatást. A szervezet azzal érvelt, hogy a kért számok későbbi döntések meghozatalát alapozzák meg.

A TASZ ugyanakkor úgy látja, hogy az igényelt, kórházi fertőzésekkel kapcsolatos adatok kétségkívül a nyilvánosságra tartoznak: közérdekű adatok. Nemcsak igényelhetők, de külön jogszabály kifejezetten elő is írja a számok nyilvánosságra hozatalát. Az ÁNTSZ tehát két jogszabályt is megsért, amikor titkolózik - olvasható a TASZ közleményében. A szervezet ezért arra készül, hogy bírósághoz fordul az ügyben.