Bírósági eljárás elé kell néznie a kormánynak Kiss Szilárd miatt

Fotó: MTI/MTVA / Ujvári Sándor

-

Még mindig nem tudni, mire és mennyiért alkalmazta a Földművelésügyi Minisztérium a vesztegetéssel gyanúsított agrárdiplomatát. Kiss Szilárd egy több száz milliós hiteltől próbált megszabadulni, ami miatt vádat emeltek ellene, és előzetesben várja ügyének tárgyalását.


Az LMP bírósághoz fordul, mert álláspontja szerint jogellenesen tart vissza alapvető információkat Kiss Szilárddal kapcsolatban a Földművelésügyi Minisztérium. Mára nyilvánvaló: Fazekas Sándor minisztériuma továbbra is menteni próbálja a vállalhatatlan, de minden bizonnyal sok terhelő információt ismerő üzletembert.

Szél Bernadett kikérte Kiss Szilárd munkaszerződéseit, de a minisztérium által megküldött dokumentumban az ilyenkor szokásos személyes adatok mellett szinte minden lényeges információt kitakart a minisztérium. Így hiába keresnénk a foglalkoztató főosztály nevét, a kifizetett megbízási díjat, a munkavégzés helyét, a szerződés időbeni hatályát és aláírásának dátumát. Az ellenzéki párt szerint az így megcsonkított dokumentum nem alkalmas a pontos felelősségi kör meghatározására, és alapvető adatokat tart vissza a nyilvánosság elől. Az LMP ezért bíróságon kéri ki a hiányzó információkat is tartalmazó szerződéseket.

Az LMP közérdekű adatigénylés keretében kérte ki Kiss Szilárd foglalkoztatásának szerződéseit, hogy kiderüljön, mire és mennyért alkalmazta őt Fazekas Sándor minisztériuma, miután már kétszer is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon, és jogerős ítélet mondta ki: pénzért árult schengeni vízumokat oroszoknak.

Kiss Szilárd ellen legutóbb április végén emeltek vádat. Az ügyészség szerint vesztegetéssel próbálkozott, amikor cége nem tudta visszafizetni a felvett hitelt. Kiss Szilárd a moszkvai nagykövetségen korábban mezőgazdasági attasé volt, közreműködött vízumok kiadásában, és több Quaestor-cégben is tisztségviselő volt.