Bírósághoz fordul, mert nem szavazna Trumpra

Fotó: AFP / JIM WATSON

-

A republikánusok egy részét továbbra is aggasztja Trump diadala. A virginiai küldöttet a helyi törvények arra köteleznék, hogy a szerinte alkalmatlan jelöltet támogassa.


Ha a helyi választáson győztes Donald Trumpra kell szavaznia, akkor csorbulnak alkotmányos jogai, ezért a bírósághoz fordult Carrol Correll, aki a republikánusok virginiai küldötte lesz. Nem szavaz a New York-i milliárdosra, mert nem tartja alkalmasnak arra, hogy elnök legyen - mondta Correll. Virginia törvényei viszont pénzbüntetéssel sújtják azokat a pártküldötteket, akik a jelöltállító gyűlés első szavazásakor nem az államban győztes indulóra szavaznak.

Nem ő az egyetlen elégedetlen republikánus. Henry Paulson volt pénzügyminiszter "elképzelhetetlennek" tartja, hogy Trump legyen az elnök, és inkább Hillary Clintonra fog szavazni. Szerint Trump félrevezeti az embereket, és nem alkalmas arra, hogy elnök legyen.

"Csak arra tudok gondolni, hogy mi lett volna, ha egy Trumphoz hasonló, megosztó alak lett volna az elnök a 2008-as pénzügyi összeomlás idején, amikor életbevágóan fontos volt a vezetői képesség, a kompromisszumkészség és az óvatos elemzés" - írta a Washington Postban Paulson, aki 2008-ban volt George W. Bush pénzügyminisztere.

Szintén Clintont támogatja Brent Scowcroft, két republikánus elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, és Richard Armitage, a Bush-kormány külügyminiszter-helyettese.