Bíróság rendelte el, hogy egyék meg a bizonyítékokat

Fotó: Bravoswagat

-

Kambodzsában 92, illegális viadalokra szánt kakast találtak Hun Sen miniszterelnök rokonának arénáiban. A lefoglalt madarakat a rendőrök megették.


A kakasokat feltálaltuk rendőreinknek – mondta Roeun Nara, Kandal tartomány rendőrfőnöke. Egy tartományi bíróság korábban a szárnyasok levágását rendelte el költségkímélés és "kakasviadallal kapcsolatos illegális cselekmények megelőzése" céljából.

A döntés heves vitákat váltott ki. Egyesek bírálták, hogy a harci kakasokat jóval keményebb büntetés érte, mint a viadalokért felelős embereket. "A bíróság sikerének mérlege 2017 végén: harci kakasokkal szemben kiszabott 92 halálos ítélet" – áll az egyik Facebook-bejegyzésben. Az interneten emellett a leölt kakasok képei is megjelentek.

Egy másik Facebook-felhasználó azt firtatta, mi lett a razziákon őrizetbe vett 64 szerencsejátékos gyanúsítottal. A helyi sajtó szerint legtöbbjük rövid, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, s már szabadlábon vannak.

A több mint három évtizede hatalmon lévő Hun Sen unokaöccse, Thai Phani ellen vizsgálat indult illegális szerencsejáték szervezése miatt. Bár Thai Phani csak beházasodás révén rokona a kambodzsai kormányfőnek, mégis ritkaságszámba megy a befolyásos politikus családtagjai ellen indult vizsgálat.

Ugyan törvény tiltja a kakasviadalokat, Kambodzsában – akárcsak egész Délkelet-Ázsiában – mégis elterjedtek.