Bíróság kötelezi Lázárt, mondja meg, hol aludt, kikkel tárgyalt

Fotó: MTI/MTVA / Kelemen Zoltán Gergely

-

A Fővárosi Törvényszék ítélete szerint a Miniszterelnökségnek részleteket kell közölnie a hivatalt vezető Lázár János több olyan külföldi tárgyalásáról, amelyekről eddig csak nagyon kevés információt tettek közzé – számolt be a Direkt36.


A pert a Direkt36 újságírója indította a Transparency International antikorrupciós szervezet jogi segítségével, miután a Miniszterelnökség nem válaszolt a tárgyalásokról feltett kérdésekre.

A per tárgya két 2013-as tárgyalás volt: az egyik Svájcban, a másik Olaszországban zajlott. A bíróság most kimondta, hogy a Miniszterelnökségnek közölnie kell, hogy Lázár kivel folytatott tárgyalásokat az utazások során, hogy ki és miért kezdeményezte ezeket a megbeszéléseket, és hogy mi volt a témájuk. Az ítélet nem jogerős.

Ennek a pernek az előzménye egy olyan jogi eljárás volt, amelyet a svájci és az olaszországi utazás (valamint egy harmadik, angliai út) szállásköltségeinek kiderítése érdekében indított szintén a Direkt36 újságírója, Pethő András még az Origo munkatársaként.

Egy 2012. november végi háromnapos angliai utazáson 920 ezer forint volt a szállásköltség, egy 2013 márciusi kétnapos svájci úton 469 ezer forintba, egy 2013 júliusi, szintén kétnapos olaszországi úton pedig 582 ezer forintba került a szállás.

A Fővárosi Törvényszék tavaly május végén részítéletet hozott a svájci és az olaszországi utazásról. Ebben kimondta, hogy a Miniszterelnökségnek részletesebb tájékoztatást kell adnia arról, hogy Lázár János mit csinált a két kiküldetése során, és válaszolnia kell azokra a kérdésekre is, hogy mely szállodákban szállt meg, illetve hogyan alakult a szállásköltség a hotelek és az utazások bontásában. A Miniszterelnökség fellebbezett az ítélet ellen, ezért került sor a másodfokú eljárásra.

A másodfokú ítélet nagyrészt helybenhagyta az elsőfokú döntést, a Miniszterelnökség pedig ezt sem fogadta el teljes mértékben. A szállodák nevének kiadása ügyében felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához.

A hotelszámlák ügyében hozott jogerős ítélet csak a svájci és az olaszországi útra vonatkozott, mert az angliai kiküldetés esetében még nem született meg az elsőfokú ítélet sem.