Bíróság és pártiroda után a rendőrséget támadták meg Isztambulban

-

A rendőrség központjánál egyes jelentések szerint egy támadót megöltek, míg társa megsérült. Nem ez az első támadás az utóbbi 24 órában.


A támadóknál fegyver volt – írja a BBC, de egyelőre nem erősítették meg a hírt a hatóságok.


Az eset csak néhány órával azután történt, hogy őrizetbe vett a török rendőrség szerdán két fegyveres férfit, akik behatoltak a török kormánypárt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) irodájába Isztambulban.

Az egyik férfi kitörte az épület felső emeletének ablakát és kilógatott egy zászlót. A területet a rendőrség lezárta. Több internetes oldalon látni lehetett fotókat arról, hogy számos rendőrautó veszi körül az irodát.

A beszámolók szerint senki nem sérült meg. Egyelőre nem tudni, mi volt a fegyveresek indítéka.

Előző nap szélsőbaloldali fegyveresek túszul ejtettek egy ügyészt Isztambulban. A betiltott szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) két tagja egy bíróságon ejtette foglyul Mehmet Selim Kiraz ügyészt. A két túszejtőt a rendfenntartók lelőtték, de az ügyész is megsebesült a kiszabadítására indított mentőakció során és kórházba szállítását követően belehalt sérüléseibe.

Szerdán a török nagyváros két negyedében tüntetők csaptak össze a rendőrökkel. A munkások lakta Gazi negyedben, ahol a marxista szervezetnek számos szimpatizánsa van, a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbálta elejét venni, hogy tüntetők egy csoportja a rendőrség elé vonuljon.

Az ügyész egy tinédzser, Berkin Elvan halála ügyében vezetett vizsgálatot. A fiatalkorút a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején a rendőrség megsebesítette. A fiú kómába esett és hónapokkal később meghalt. A túszejtők keddi akciójuk során azt követelték, hogy a fiút megsebesítő rendőr a nyilvánosság előtt, a televízióban tegyen vallomást, és állítsák bíróság elé.

A hatóságok szerdán előállítottak 22, a DHKP-C-hez közelálló fiatalt az ország déli részén fekvő Antalya városban. Az intézkedést azért rendelték el, mert olyan értesüléseket szereztek, amelyből arra lehetett következtetni, hogy a DHKP-C a keddi isztambulihoz hasonló akciókra készül.


Az ügyészt azóta el is temették.