Bíróság előtt az atomerőmű vezetői

Forrás: MTI/AP/Kyodo News

-

Tudták, hogy egy szökőár tragédiát okozhat Fukusimában, mégsem tettek semmit.


Megkezdődött a fukusimai nukleáris katasztrófa miatt indított per. A Tepco három korábbi vezetőjét gondatlansággal vádolják. Ez az első per, melyben a bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy az erőművet üzemeltető cég vezetői felelősségre vonhatók-e, mert nem sikerült elhárítaniuk a természeti csapásból következő nukleáris katasztrófát. Katszumata Tszunehiszát, a Tepco egykori elnökét, valamint a cég két korábbi alelnökét, Muto Szakaét és Takekuro Icsirót foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlansággal vádolják. Mindhárman ártatlannak vallották.

„Sajnálom, hogy megtörtént a baleset, de ezt lehetetlen volt előre látni” – mondta Katszumata.

A vád szerint viszont a három cégvezető már legalább két évvel a történtek előtt tudta, milyen veszélyt jelentene egy szökőár az atomerőműre, mégsem hárították el a veszélyt. A per várhatóan több mint egy évig tart majd.

2011 tavaszán Japán történetének egyik legnagyobb földrengése majd egy szökőár csapott le a fukusimai atomerőműre. Több reaktor magja leolvadt, és az 1986-os csernobili incidenshez mérhető súlyosságú nukleáris baleset történt. A környékről 150 ezer embert telepítettek ki. Az ügyészség kétszer is ejtette a vádemelési javaslatot, végül civilek magánvádas eljárásban állíttatták bíróság elé a Tepco korábbi vezetőit. A vádat arra alapozzák, hogy a Tepco egyik leányvállalata 2008-ban arra jutott, hogy a 10 méterrel a tenger szintje fölé épített erőművet csaknem 16 méteres hullámok is elérhetik, ha a part közelében nyolcas erősségű földrengés következik be. A cég vezetője azt mondta, nem emlékszik, hogy erről tájékoztatták volna.

Az ügyészség azért nem emelt vádat, mert úgy ítélték meg: a baleset akkor is elkerülhetetlen lett volna, ha a Tepco intézkedéseket hoz a nyolcas erősségű földrengés következményeinek kivédésére, mert a 2011-es földmozgás nagyobb, kilences erősségű volt.