Bíróság elé állnak a Karabatić-tesók

Fotó: AFP / PASCAL GUYOT

-

75 ezer eurós pénzbírság és ötéves börtön lehet a bundázással vádolt francia kézisek büntetése, ha bebizonyosodik, hogy bűnt követtek el.


Amint arról februárban beszámoltunk, a francia ügyészség szerette volna bíróság elé állítani a világ egyik legjobb kézilabdázóját, Nikola Karabatićot, testvérét, párjaikat és más kéziseket egy elcsalt meccsel kapcsolatban. Ez most összejött, 75 ezer eurós pénzbírság és öt év börtön is lehet a vége. Michel Corbier, Karabatić ügyvédje ugyanakkor bízik abban, hogy ártatlannak bizonyul védence. Azt mondta:


Elméletben öt év börtön és pénzbüntetés is kiszabható ilyen ügyben, de egy félórás felfüggesztett börtönbüntetés is túlzás lenne.

Mi ez az ügy?

A játékosokat és párjaikat azzal gyanúsítják, hogy 2012. május 12-én csapatuk – az akkor már bajnok Montpellier – meccsét elcsalták, így tudott nyerni ellenük 31-28-ra a kiesés ellen küzdő Cesson-Sevigne. A meccsre szokatlanul sok fogadást kötöttek, amelyekkel összesen 255 ezer eurós (78 millió forintos) haszonra tettek szert a jól fogadók.

2012 októberében egy rakás menő kézist vett őrizetbe a rendőrség, akik tagadták bűnösségüket és óvadék ellenében távozhattak. A francia sportági szövetség 2013 februárjában Nikola Karabatićot és hat korábbi csapattársát hat-hat meccsre eltiltotta, mert fogadtak a saját meccsükre. A korrupció és csalás gyanúja miatt folytatott nyomozás azonban folytatódott.

Patrick Desjadins ügyész szerint szervezett csalás gyanúja áll fenn az ügyben. Az értelmi szerzőnek Mladen Bojinović tűnik, aki megrögzött szerencsejátékos. A vád szerint a 2001-ben, a Jugoszláviával vb-bronzérmet szerzett játékos küldött sms-t a többieknek, hogy mikor kell fogadni.

Nikola Karabatic ezt követően 1500 eurót vett le számlájáról, majd barátnője feltette az összeget a Cesson-Sevigne sikerére. Sőt, szintén sms bizonyítja, hogy Luka Karabatić barátnője azért tett fel ennél is nagyobb összeget, hogy ebből finanszírozhassa a tervezett ibizai nyaralásukat. A tárgyalás júniusban kezdődik, bevezetőnkben említett büntetést kaphatnak azok a játékosok, akiket bűnösnek találnak.


Lájkolj minket a Facebookon!