Bíróság elé áll a drogbárókkal összejátszó mexikói polgármester

-

Bíróság elé áll a mexikói Cocula városának egykori polgármestere, Cesar Penaloza Santana, akinek városában egyszer csak eltűnt 43 mexikói diák.


A város korábban azzal került be a lapokba, hogy kapcsolatot találtak a helyi rendőrség és a tiltakozó diákok eltűnése között. A rendőröket azzal gyanúsítják, hogy ők rabolták el a diákokat, majd a helyi drogbanda kezére adták a csoportot, akik meggyilkolták őket. A további nyomozás szerint nem csak a rendőrök működtek együtt a bűnözőkkel, de a város vezetői is - írja a BBC.

Az ügyészi hivatal december 16-án tette közzé, hogy letartóztatták Penaloza Santanát annak gyanújával, hogy együttműködik a Guerrero szövetségi államban működő bűnözői csoporttal.

A diákok a Aytozinapa városának iskolájában tanultak. A hagyományosan baloldali aktivista gondolkodású iskola diákjai gyakran vettek részt tüntetésekben. A csoportnak az után veszett nyoma, hogy Iguala városában összeütközésbe kerültek 2014. december 26-án a rendőrséggel, amelyben hat ember életét vesztette.

Független bűnügyi szakértők találtak égett csontmaradványokat Iguala mellett egy szemétlerakónál. De nem tudták egyértelműen az eltűntekhez kötni a maradványokat. Azonban a hivatalos vizsgálat is arra jutott, hogy a csoportot meggyilkolták, testüket pedig egy Cocula melletti szemétlerakónál égették el. Az Inter-American Commission on Human Rights nyomozása szerint viszont kevés a bizonyíték erre az elméletre. Egyelőre senki sem tudja, pontosan mi történt a 43 eltűnt diákkal.