Bíróság dönthet a Budapesten is kiállított, rejtélyes Buddha-szoborról

-

Hamarosan bíróság elé citálhatják azt a holland műgyűjtőt, akinek tulajdonában van az idén tavasszal Budapesten is kiállított, múmiát rejtő Buddha-szobor. A műkincset felismerte egy délkelet-kínai faluközösség, szerintük azt a templomukból lopták el.


A Fucsien tartományi település legutóbb márciusban hallatott magáról, amikor a televízió híradásában felfedezték, hogy nagy valószínűséggel azt az ezeréves Buddha-szobrot szerepeltették „kiemelt vendégként” a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállításán, amelyet még az 1990-es évek közepén loptak el templomukból ismeretlenek, és amely egy helyi szerzetes múmiáját rejti.

A holland műgyűjtő, aki másodkézből jutott a műtárgyhoz, először azt nyilatkozta, hogy abban az esetben lenne hajlandó átengedni a szobrot, ha bebizonyosodik: létezik még az a buddhista közösség, amelyé egykor a műkincs volt. A kínai beszámolók szerint azonban az idő előrehaladtával a holland férfi újabb feltételeket szabott. A Hszinhua hírügynökségnek adott korábbi interjúban arra hivatkozott, hogy a szobrot „egy buddhista templomnak” és nem „a falu templomának” szolgáltatná vissza. Továbbá egy független kutatást is szükségesnek vélt, amelynek részleteiben nem tudtak megállapodni, és nem utolsósorban „méltányos kárpótlásra” is igényt tartott, mondván, hogy a szobor megvásárlására, helyreállítására és tudományos vizsgálatára pénzt költött.

Később a falusiak és támogatóik százai fordultak a holland miniszterelnökhöz, hogy visszakaphassák a Buddha-szobrot, hiába. „Úgy hisszük, hogy a Buddha(-szobor) az, amelyet az elmúlt húsz évben kerestünk, és várjuk a visszatérését” – fogalmaztak a levélben Jangcsun falu lakói. Hozzátették, évszázadokon át istenükként tisztelték, életük részévé vált, és bíznak abban, hogy mielőbb viszontláthatják.