Biros Péter az idény végén visszavonul

Fotó: MTI / Illyés Tibor

-

Befejezi pályafutását Biros Péter, az Eger háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázója. Jövőre a klub női csapatának edzője lesz.


A döntésről Bárány Attila, az Egri Vízilabda Klub ügyvezető elnöke számolt be szerdán, hozzátéve, hogy a ZF-Eger visszavonuló csapatkapitánya a következő szezonban a ZF Eger EKF női csapatának vezetőedzője lesz. Munkáját a jelenlegi első számú tréner, Kelemen Attila segíti majd.

A 39 éves, vb- és Eb-győztes Biros 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nyert olimpiai aranyérmet. A londoni játékokon, 2012-ben a magyar csapat zászlóvivője volt.

Bárány Attila felidézte: a 2015/16-os bajnokságot már úgy kezdték el, hogy Biros Péter jelezte, ez lesz az utolsó szezonja játékosként, ugyanakkor nyilvánvalóvá tette azt is, hogy a továbbiakban edzőként szeretne tevékenykedni. Az ügyvezető elnök hozzátette: a klub mindenképpen kamatoztatni szeretné tudását, tapasztalatát az egri és a magyar vízilabda érdekében.

Az elnök célként jelölte meg, hogy a kétszeres magyar bajnok, egyszeres kupagyőztes női csapat vissza tudjon kapaszkodni a legjobbak közé.

A visszavonuló klasszis játékos 2000-ben Sydneyben, 2004-ben Athénban és 2008-ban Pekingben nyert olimpiai aranyérmet. Tagja volt az 1999-ben Európa-bajnok és a 2003-ban világbajnok válogatottnak. Emellett két vb-ezüstje, valamint Eb-ről egy ezüst- és négy bronzérme is van. 2008-as teljesítménye nyomán a világ legjobb férfi vízilabdázója lett a Swimming World Magazine-nál. A 2012-es londoni játékok megnyitóján ő vitte a magyar küldöttség zászlaját. Tavaly novemberben - a hozzá hasonlóan háromszoros olimpiai bajnok csapattársaival, Benedek Tiborral, Kásás Tamással, Kiss Gergellyel, Molnár Tamással és Szécsi Zoltánnal együtt - az International Swimming Hall of Fame (ISHOF), azaz a vizes sportágak halhatatlanjai közé választották.