Bírónő állhat a görögök élére

-

Valószínűleg női miniszterelnöke lesz Görögországnak. Az értesülés az athéni államfői hivatalból szivárgott ki.


Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnök várhatóan pénteken ügyvivő miniszterelnököt nevez ki, méghozzá Vassziliki Tanu, a görög Legfelső Bíróság bírája személyében: ő lenne az első nő a görög kormányfői poszton. S az államfő szintén pénteken szeptember 20-ra írja majd ki az előre hozott parlamenti választásokat – közölte a név nélkül nyilatkozó elnöki hivatali forrás.

„Az államfő azt szeretné, ha a folyamat minél gyorsabban végbemenne, és a lehető leghamarabb lezajlanának a választások” – mondta az illetékes. A görög politikai válság közepette ugyanis eredménytelennek bizonyultak a kormánykoalíciós tárgyalások az ország gazdasági válsága miatt erősen megosztott görög pártok között.

Alexisz Ciprasz baloldali görög miniszterelnök múlt csütörtök este bejelentette lemondását, és előre hozott választások kiírását sürgette. Ezt követően az államfő megbízása alapján Vangelisz Meimarakisznak, az első számú görög ellenzéki párt, a konzervatív Új Demokrácia elnökének 3 napja volt arra, hogy koalíciós partnert találjon a kormányalakításra. Miután ez nem sikerült, Meimarakisz hétfőn visszaadta a kormányalakítási megbízatást a görög államfőnek.

Az alkotmányos előírások alapján Prokopisz Pavlopulosz köztársasági elnöknek ezután a harmadik legerősebb parlamenti pártot kellett felkérnie a kormányalakításra. Ez a Ciprasz vezette Sziriza pártból kivált és a Panajótisz Lafanazanisz volt energiaügyi miniszter irányítása alatt álló új tömörülés, a Népi Egység (LAE).

Szakértők szerint a LAE sem tud majd megegyezni a többi párttal, így pénteken az alkotmány értelmében átmeneti kormány veheti át az ország irányítását. Ezt az ország egyik legmagasabb rangú bírája vezetheti majd az új választásokig és ezt követően az új kormány megalakításáig. A görög alkotmány értelmében új választásokat legkorábban 21 nappal az átmeneti kormány felállítását követően lehet tartani, de legkésőbb 30 napon belül mindenképpen meg kell azokat rendezni.