Birkózó vb-n még senki nem lett sztár úgy, mint ez a nigériai lány

Fotó: Getty Images / Julian Finney

-

A Las Vegas-i birkózó vb közönségét először akkor érte meglepetés, amikor kiderült, hogy Adekuoroye Odunayo tud birkózni. Másodszor pedig akkor, amikor kiderült, hogy énekes-táncos őstehetség, akit az isten is a show business fellegvárába teremtett.


A vb-n Nigéria képviseletében egyedül induló 53 kilós karcsú leány máris a torna legnagyobb és legkülönlegesebb sztárja lett. Lehet, hogy egy kicsit extrovertált, de olyan jól csinálja, hogy imádja a közönség.

Történt, hogy a világbajnokság szerdai napján az első találkozója könnyed tánclépésekkel lejtett ki a szőnyeghez, majd 5-2-re legyőzte a sokkal esélyesebbnek tartott orosz Natalija Maljsevát. A sikert újabb tánccal és egy énekes előadással ünnepelte. A közönség részéről udvarias taps volt a választ.


Birkózni is tud Adekuoroye Odunayo, de az igazi produkció a meccsek után jön


A nyolcaddöntőben aztán parádés birkózással a szőnyegbe döngölte az ukrán Lilja Horisnát (14-3), amit persze újabb dal követett, aminek már zúgó taps volt a jutalma. A legjobb nyolc között ugyan vereséget szenvedett, azonban ez sem szeget kedvét: a vigaszágon 10-0-ra legyalulta a fehérorosz Nadzeja Suskót, és készülhetett a bronzmeccsre – amiből igazi Las Vegas-i show-műsor lett.

A mérkőzés előtti lázas bemelegítés helyett hangos énekléssel szórakoztatta a felkészülésre szolgáló kisebb csarnokban összegyűlt szerencséseket. A bemelegítés hiányát nem nagyon érezte meg, ugyanis 23 másodperc alatt betusolta a kínai Zsong Hszüe Csunt. Az esti programok során az éremcsatáknak már megadják a módját a szervezők. A mérkőzések végén sötétbe boruló csarnokban fényjátékok emelik a hangulatot, Adekuoroye Odunayének pedig több sem kellett: jött az újabb, minden eddiginél fergetegesebb tánc és hangosabb ének, a nézők pedig felállva ünnepelték a 21 éves nigériai lányt.Aki később elmondta, hogy 17 évesen kezdett csak birkózni, előtte atletizált. Viszont új sportágában is tehetségesnek mutatkozott, ezt jelzi, hogy tavaly Glasgow-ban aranyérmet nyert a Brit Nemzetközösségi Játékokon. Vegasban egyébként Nigéria második vb-érmét szerezte birkózásban, és 3. hellyel már kezében van a riói kvóta is. Lesz mit nézni ott is.

És hogy miről énekel? „Istenhez szólnak az énekeim, ugyanis mélyen hívő vagyok, és a hit ad nekem erőt.”