Bírálták a líbiai miniszterelnököt; lemond

Fotó: Europress/AFP/Philippe Desmazes / Europress/AFP/Philippe Desmazes

-

Abdalláh asz-Száni nem először beszélt távozásáról.


Lemond Líbiában a nemzetközi közösség által elismert kormány vezetője. Abdalláh asz-Száni ezt maga jelentette be kedd éjjel egy televíziós interjúban.

„Lemondásomat hivatalosan vasárnap nyújtom be a törvényhozásnak" - közölte a miniszterelnök, aki egyszer már tavaly is a távozás mellett döntött, de akkor meggondolta magát.

A tavaly március óta hivatalban lévő Abdalláh asz-Száni azt követően beszélt lemondásáról, hogy a műsorvezető olyan líbiai emberek bírálatait olvasta fel, akik szerint a kormány nem végzi hatékonyan a munkáját. A kritikusok egyebek között a közbiztonság, a közszolgáltatások és a belföldi menekültek ellátásának elégtelenségét vetették a miniszterelnök szemére.

Nemzetközi megfigyelők egybehangzó értékelései szerint Líbiában három évvel a Kadhafi-rendszer bukása után teljes a káosz: az országban két parlament és két kormány működik, és a polgárháborús Líbia fontos állomása a Földközi-tengeren át Európába tartó embercsempészetnek is.

Abdalláh asz-Száni nemzetközileg elismert kormánya kénytelen volt Tripoliból az ország keleti részébe menekülni, miután a főváros fölött átvette az ellenőrzést egy fegyveres lázadócsoport, amely létrehozott egy saját kormányt is.