Bírálta a magyar médiaszabadságot az Európai Parlament felmérése

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

Komoly aggodalomra ad okot a médiaszabadság helyzete Magyarországon az EP felmérése szerint.


Hét ország sajtójának helyzetét hasonlította össze az Európai Politikai Tanulmányok Központja. A 200 oldalas tanulmány szerint több országban is romlott a helyzet az elmúlt években, köztük Magyarországon is. 2010 után elfogadott a törvényhozás egy


példátlanul korlátozó médiatörvényt, azóta pedig leépítették a fékek és egyensúlyok rendszerét, a jogállamiságot

- áll a tanulmányban.
Magyarországon 50 százalék feletti a politikai párthoz köthető sajtótermékek aránya. Bizonyos kormánypárti újságok reklámbevételének 29-80 százaléka pedig az államtól vagy állami cégektől származik. Megfigyelték azt is, hogy az elmúlt két és fél évben a kormány új médiabirodalmat épített ki, mert megromlott a viszony Orbán Viktor és Simicska Lajos között.


Az országban egy médiatermék sikere nagyban függ a jó kormányzati viszonytól

- írja a tanulmány.
Bárd Petra, a tanulmány egyik szerzője szerint közpénzeket csatornáznak be sajtótermékek támogatására.


A Fideszes képviselő szerint ez felháborító

Gál Kinga kormánypárti képviselő a 200 oldalas tanulmányt egy bulvárújsághoz hasonlította. Rendkívül elfogult, tele van csúsztatásokkal és összeesküvés-elméletekkel - mondta a képviselő. Gál azt is kifogásolta, hogy szerinte a tanulmány szubjektív cikkekkel támasztja alá saját állításait, és azt mondta, olyan érzése volt, mintha megrendelésre készült volna. Az EP-ülés után sajtótájékoztatót tartott, és felháborítónak nevezte a „megrendelt tanulmányt”.

Niedermüller Péter, a DK képviselője szerint Magyarországon és Lengyelországban sérül a sajtó szabadsága és sokszínűsége.