Bírálni merte a török elnököt, letartóztatták

Fotó: MTI/AP/DPA / Uli Deck

-

"Rendőrök állnak az ajtóban. Nem viccelek" - twittelte Ebru Umar újságíró, akit azért tartóztattak le, mert kritikus cikkeket és twitter-bejegyzéseket írt Recep Tayyip Erdoğan török államfőről.


A feminista cikkeiről elhíresült, török származású holland újságíró a holland Metro nevű lapba írt nemrég egy cikket, amelyben élesen bírálta Erdoğan rendszerét. A cikkből kisebbfajta diplomáciai botrány kerekedett, a hollandiai török nagykövetség ugyanis levelet írt a helyi török intézményeknek és cégeknek, hogy továbbítsanak feléjük minden Törökország ellen hangoló reakciót, ami a cikk kapcsán érkezik hozzájuk.

Ebru Umar eközben részleteket tett föl Twitter-oldalára a cikkéből, ezek miatt a posztok miatt vitték el otthonából a török rendőrök vasárnap reggel. Először kötelező orvosi ellenőrzésre egy óorházba vitték, mielőtt előzetes letartóztatásba helyezték volna.

A holland miniszterelnök már jelezte, hogy tájékoztatást kér a török kormánytól az üggyel kapcsolatban. Mióta Erdoğant 2014-ben Törökország elnökévé választották, megszaporodtak az államfőt bíráló újságírók elleni perek. Jelenleg 2000 hasonló ügyben folyik vizsgálat.