Bírálják Porosenkót, mert büntetné a kettős állampolgárságot

Forrás: VS.hu

-

A lembergi polgármester szerint az ukrán államfő azokat az üzletembereket akarja bosszantani, akiknek 3-4 állampolgárságuk van.


Nem oldana meg semmit Petro Porosenko ukrán elnök törvénytervezete, amely tiltaná és büntetné a kettős állampolgárságot – mondta Andrij Szadovij, Lemberg polgármestere, a Szamopomics (Önsegély) párt vezetője. Szerinte Kárpátalján gyakorlatilag minden vállalkozónak van az ukrán mellett még egy állampolgársága. Úgy gondolom, a megye lakosságának mintegy 30-40 százaléka nem csak Ukrajna állampolgára – mondta.

"Ha őket megfosztjuk az ukrán állampolgárságtól, akkor kiderül, hogy


egyes térségekben csak más államok polgárai élnek"

– mondta Szadovij, és szerinte kérdés, hogy mi történik akkor, ha "odaadjuk a területeket". Az ukrán elnöki hivatalban senki nem gondolkodik stratégiában – mondta a polgármester.


Ukrajnának van egy nagyon értékes erőforrása: a világ különböző országaiban élő ukránok. Nagyon jó lenne, ha nekik lenne ukrán állampolgárságuk, mert hatékonyabban vonhatnánk be őket az együttműködésbe – mondta Szadovij.

Az állampolgársági törvénytervezet csak "pontszerű" problémákat oldana meg. Az államfőnek nem tetsző egyes üzletembereknek három-négy állampolgárságuk is van, valószínűleg az ő orruk alá akar borsot törni. A politikus ezt nevetségesnek tartja, mert szerinte nem bizonyítható a többes állampolgárság megléte, így nem oldható meg az elvétel sem.

Szadovij azt mondta, neki nincs és soha nem is volt más állampolgársága.


Minden alap nélkül

Hennagyij Moszkal, a kárpátaljai kormányzó az interjúra reagálva azt mondta, nem igaz Szadovij állítása, hogy a megye lakosságának 30-40 százaléka kettős állampolgár lenne.

A megyevezető “nagyon csodálkozik” azon, hogy egy ilyen komoly politikus hasonló kijelentéseket tesz. "El nem tudom képzelni, honnan vette az információt, talán


Szadovij úr a pártjával személyesen portánkénti bejárást végzett Kárpátalján, és megszámolta a külföldi állampolgárokat."

Moszkal nem érti, hogyan lehet teljes komolysággal állítani, hogy egyes térségekben csak kettős állampolgárok élnének, és területek átadásáról elmélkedni. A kormányzó tiltakozott az ellen is, hogy Kárpátalja lakóit minden alap nélkül a szeparatizmus vádjával illessék. Szerinte ez nagyfokú felelőtlenségre vall.