Bírákat tartóztattak le Venezuelában

Fotó: AFP / LEO RAMIREZ / AFP / LEO RAMIREZ

-

Maduro elnök szerint az ellenzékkel szimpatizálók börtönbe fognak kerülni.


Titkos ügynökök tartóztattak le Venezuelában két, az ellenzékhez közel álló bírát – írta a Twitteren a caracasi parlament. Jesus Rojas Torres és Zuleima Gonzales tagjai az ellenzék által néhány napja létrehozott párhuzamos legfelsőbb bíróságnak. Letartóztatásukkal a bírói testületnek már három tagja van őrizetben.

A jobboldali ellenzék által uralt venezuelai parlament múlt pénteken nevezte ki a legfelsőbb bíróság 33 új tagját, akiket azután fel is esketett Julio Borges, a törvényhozás elnöke. A parlament azzal indokolta az új bírák kinevezését, hogy 2015 decemberében az akkori kormánytöbbség törvénysértően választotta meg a testület 13 tagját.

Nicolás Maduro elnök azonnal jelezte, hogy a lehető legkeményebben fog eljárni a párhuzamos legfelsőbb bíróság tagjaival szemben. "Egyik a másik után, sorra börtönbe fognak kerülni" – mondta a VTV állami tévénem sugárzott hét végi műsorában.

A Maduro ellen április óta tüntető MUD pártszövetség szerdára 48 órás országos sztrájkot hirdetett. A kormányellenes erők péntekre tiltakozómenetet szerveznek, hogy megakadályozzák a július 30-ra kiírt alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat. Az ellenzék szerint Maduro az alkotmányozó nemzetgyűléssel saját hatalmát akarja megerősíteni és diktatúrát akar kiépíteni.