Bin Ládent éltetik az izraeli határnál

-

A szíriai felkelők elérték a Golán-fennsík szélét, a helyi al-Kaida-szerv Oszama Bin Ládent élteti az izraeli csapatoktól pár kilométerre.


A Tel Ahmar nevű domb tetején, pár kilométerre az izraeli csapatoktól szíriai felkelők az al-Kaida zászlaját lengetik és mentorukat, Oszama Bin Ládent éltetik – írta a Reuters. Egyikük a saját hadszínterüket – egy mezőgazdasági terület, tele holttestekkel és kiégett szovjet gyártmányú tankokkal – az afgán hadszíntérhez hasonlította.

„Ez a kilátás a mudzsahidek oroszlánjára, Oszama Bin Ládenre emlékeztet bennünket, amint Tora Bora hegyei között harcol”
– mondta egy videóban, amelyen látszik, hogy a háttérben az izraeli határőrök járőröznek. A „hódítás” néhány nappal azután történt, hogy a szíriai felkelők a három éve tartó polgárháború egyik legnagyobb „sikerét” aratták: el tudták űzni a kormányerőket a déli Nawa városából. A felkelők előretörése nemcsak azért lényeges, mert egyre nagyobb befolyást szereznek az izraeli és jordán határon, hanem azért is, mert innen csak negyven kilométerre fekszik Damaszkusz, a kormányerők és Bassár el-Szad elnök főhadiszállásától.