Billeg a Jobbik második helye

-

Az áprilisi közvélemény-kutatások szerint az MSZP már csaknem beérte a radikális pártot, amelynek azonban elkötelezettebbek a hívei.


Mind az öt, áprilisban publikált kutatási eredmény alapján egyértelmű a Fidesz-KDNP vezetése: a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve sem közelíti meg egyetlen ellenzéki párt sem a kormánypártokat - közölte a Közvéleménykutatók.hu.


A Jobbik és az MSZP közötti olló viszont egyre inkább szűkül, a teljes felnőtt népességen belül már egy kutatás szerint megelőzte, míg a többi esetében majdnem beérték a szocialisták a Jobbikot. Ugyanakkor a radikálisok szimpatizánsai lényegesen aktívabbak, így egy most vasárnapi választáson még mindig több szavazót tudna mozgósítani a Jobbik, mint az MSZP.

A Medián, a Nézőpont Intézet és a Tárki 30 százalék körüli eredményt mért a Fidesz-KDNP-nek a teljes felnőtt népességen belül, míg a Závecz Research és a Publicus Intézet 25 százalék alatt mérte a kormánypártokat áprilisban. A Fidesz-KDNP vezetése – a mérési adatok közötti eltérések ellenére – mind az öt kutatócég esetében jelentős.

A két legnagyobb ellenzéki párt esetében közel azonos támogatottságot mértek a kutatócégek: az MSZP és a Jobbik között a különbség hibahatáron belüli szintre csökkent, a Publicus Intézet áprilisi adatai szerint pedig az MSZP hajszálnyival (szintén hibahatáron belül) meg is előzi a Jobbikot.

Az MSZP és a DK közti olló növekedni látszik, áprilisban az MSZP mind az öt kutatás alapján közel dupla akkora szimpatizánsi táborral rendelkezett, mint Gyurcsány Ferenc pártja. A Jobbik problémáit jól példázza, hogy az MSZP és a DK összesített támogatottsága minden cégnél lényegesen magasabb a radikális párténál. Az Együtt 1-2 százalékos táborral rendelkezik, míg a PM tulajdonképpen mérhetetlen. Az LMP ezen a bázison a legtöbb kutatóintézet esetében kevéssel van lemaradva a DK-tól.


Forrás: Közvéleménykutatók.hu