Bill Murray a humoráért kapott díjat

Fotó: Getty Images / Matt Carr

-

A 65 éves színész kapta idén az amerikai humoristák legrangosabb elismerését, a Mark Twain-díjat.


"Megtisztelőnek érzem a díjat és az időzítést is. Szerintem Mark Twain annyiszor megfordult már a sírjában, hogy ez a hír nem zavarja meg a békéjét" - mondta Murray, aki október 23-án veheti át a díjat a washingtoni Kennedy Központban megrendezett ceremónián.

A Szellemirtók, az Idétlen időkig és az Elveszett jelentés sztárja számos kultikus vígjátékban szerepelt eddigi pályafutása alatt. "Mióta több mint három évtizeddel ezelőtt feltűnt a Saturday Night Live című szórakoztató műsorban, feledhetetlen alakításokkal bűvölt el minket egymástól nagyon különböző karaktereket játszva" - mondta róla Deborah F. Rutter, a Kennedy Központ elnöke.

Rutter méltatta a színész egyedi humorát, amellyel generációkat nevettetett meg. Murray humora valóban sajátos, hiszen rezzenéstelen arccal képes elképesztően vicces jeleneteket produkálni, akárcsak Buster Keaton annak idején.A Mark Twain-díjat 19. alkalommal adják át októberben. Tavaly Eddie Murphy vette át az elismerést, a korábbi díjazottak között szerepelt Steve Martin, Ellen DeGeneres, Will Ferrell és Tina Fey is. A díjat 1998-ban alapította a Kennedy Központ az alkotómunkájukkal a társadalomra nagy hatást gyakorló művészek számára.