Bilincsben vitték el a volt brazil elnököt

Fotó: ESTADAO CONTEUDO / WERTHER SANTANA

-

Lulát is elérte az országot megrázó, forintban több százmilliárdos korrupciós botrány.


Őrizetbe vették Inácio Lula da Silva volt brazíliai államfőt a Petrobras-ügy miatt. A legnagyobb dél-amerikai ország politikai elitjét megrázó korrupciós ügyben az őrizetbe vétel előtt házkutatást tartottak a politikusnál.

A brazil rendőrség szerint bizonyítékok vannak arra, hogy bűncselekményekkel segítették finanszírozni a volt elnök Brazil Munkáspártjának (PTB) kampányait és kiadásait. Lula pedig vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a Petrobras állami olajcégnél.

A korrupciós ügy évek óta mérgezi a brazil politikai elitet, de igazán az előző, 2014-es elnökválasztás előtt robbant. Akkor ugyanis az állami olajcég volt vezetője egy listát tett közzé több vezető politikus nevével. Paulo Robert Costa azt állította, hogy a Petrobras 10 milliárd real (jelenlegi árfolyamon 761 milliárd forint) kenőpénzt fizetett minisztereknek, szenátoroknak, pártvezetőknek. A cég szerződéseiből ugyanis 3 százalék "jutalék" vándorolt az őket támogató politikusok zsebébe.

A botrány megrendítette a Petrobrast is, amely korábban minden idők legnagyobb részvénykibocsátásának rekordját állította fel, később azonban a leginkább eladósodott társasággá vált.