Bild: a német kormány a határ lezárását fontolgatja

Fotó: DPA / KAY NIETFELD

-

A forrásmegjelölés nélküli cikk szerint a szövetségi kormány fel akar készülni arra az esetre, ha Németország már nem tud befogadni annyi menekültet, mint eddig. A vészhelyzet kezelését célzó, még alakuló elképzelés szerint lezárnák az ország határait a a biztonságos harmadik országból érkező menekültektől.


A német kormány vészhelyzeti tervet fontolgat arra az esetre, ha nem csillapodik a menekülthullám. A formálódó elképzelés lényege a határ lezárása és a belépés megtagadása a biztonságos harmadik országból érkező menekültektől - írta csütörtökön a Bild című német lap.


Angela Merkel kancellár, a jobbközép CDU elnöke és Sigmar Gabriel alkancellár, a szociáldemokrata párt (SPD) elnöke egyetért abban, hogy az Európai Unió "nem eshet szét a menekültkérdés miatt", és ebben "Németországnak nagy a felelőssége". Az is világos számukra, hogy a Németországba érkező menedékkérők számának "jelentősen csökkennie kell". Mindezt írásban rögzítették a Bild szerint. A cél az, hogy évente legfeljebb nagyjából 400 ezer, azaz napi szinten bő ezer menedékkérő érkezzék. Ezt a számot azonban írásban nem rögzítették, mert Angela Merkel el akarja kerülni a számszerűen kifejezett felső létszámhatár körüli vitát - írta a német lap,

A lap szerint a kormány három hónapja már majdnem "behúzta a vészféket", vagyis napirenden volt a határ lezárása. Angela Merkel azonban Thomas de Maiziere belügyminiszterrel telefonon folytatott megbeszélése után szeptember 13-án este "az utolsó percben" lefújta a tervet, így végül a határellenőrzést ugyan visszaállították, de a menedékkérőktől nem tagadják meg a belépést. A lap szerint a kancellár azóta teljes erővel dolgozik egy nemzetközi megoldáson, de az újonnan érkező menedékkérők száma nem csökkent tartósan.