BIDF: életműdíj Gazdag Gyulának

Fotó: MTI / Soós Lajos

-

Kiosztották a díjakat a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. Az életműdíj mellett a kategóriák díjasait is kihirdették.


A filmrendező, forgatókönyvíró, vágó Gazdag Gyula nevéhez olyan kultikus dokumentumfilmek kötődnek mint a Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1969), A válogatás (1970), A határozat (1972) vagy A bankett (1982). A 70 éves rendező jelenleg Amerikában tanít a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) filmiskolájának televízió és digitális média tanszékén.Gazdag Gyula filmrendező


Az életműdíj mellett öt kategóriában adták át a díjakat az esemény zárónapján. A Te felelős vagy (You're Responsible) szekció győztes alkotása Ognjen Glanovic szerb rendező Mélyre temetve című filmje lett, amely a Belgrád külvárosában fekvő háborús tömegsír történetét dolgozta fel. A zsűri szerint Glanovic filmje egy szörnyű bűntényt sablonos vizuális megoldásoktól mentesen, erőteljes, bátor módon mutatott be, kitűnő hangmérnöki munkával.

Az Én döntök (I Decide) kategória díját Carlo Guillermo Proto Életre kelteni Hassant (Resurrecting Hassan) című alkotása kapta. A filmben egy vak család története elevenedik meg. A zsűri szerint a rendező feszültséget teremtve vezeti el a nézőt az emberi függőség mélységeibe.

Anna Zamecka lengyel rendező Az én vérem/Áldozat (Communion) alkotása lett az Ők ártatlanok (They're Innocent) kategória győztese. A filmben Ola, a 14 éves kislány maga gondoskodik igénytelen apjáról, autista öccséről és tőlük külön élő anyjáról. A zsűri szerint az alkotás szinte észrevétlenül vonja be a nézőt a történetbe, és mutatja meg a küzdelmet, amint Ola megpróbálja újraegyesíteni családját, és kamaszból idő előtt felnőtté érik.

A Mi változunk (We're Changing) szekcióból a zsűri Roman Shumunov Babiloni álmodozók (Babylon Dreamers) című alkotását ítélte a legjobbnak. "A film témája újdonságával és őszinteségével emelkedik ki a mezőnyből, és az izraeli oroszajkú kisebbség alig ismert világát mutatja be" – áll az indoklásban.

A Rövid leszek (I'll Be Short) kategória legjobbja Marcin Sauter rendező Zhalansh, a fantomváros (Zhalanash: Empty Shore) című filmje lett. A rövidfilm a zsűri szerint képi- és zenei megoldásai révén valós művészi- és moziélményt nyújt a nézőknek.

Közönségdíjban a horvát Lucija Stojevic La Chana, a flamenco királynője című alkotása részesült. Különdíjat kapott két magyar film: Bartha Máté Bajnok (Champion) és Simonyi Balázs Ultra című alkotása.

A közönségdíjat Kucsera Tamás, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkára adta át. Az idei BIDF programjának legfontosabb témái között szerepelt az oktatás, a gyerekek és a család problémái, a generációs különbségek és a változó világ, a demokrácia-szabadság-hatalom hármasa, valamint a másság.