Biciklivel próbálnak Macedóniából Szerbiába jutni a menekültek

-

Mivel a macedóniai pályaudvarokat fokozottan figyelik a rendőrök, a háborús zónákból érkező menekültek, köztük sok szíriai, kerékpárokat vásárol, és éjjel-nappal tekerve próbál Szerbiába jutni.


A menekültek száma megnégyszereződött az elmúlt hónapokban, minden héten több ezren lépnek be az országba, számolt be róla a 21 országban híreket közvetítő Radio Free Europe/Radio Liberty.

A menekültek általában gyalog vagy vasúton érkeznek Görögország felől, majd, mivel a pályaudvarok ellenőrzését megszigorították, kerékpárokat vásárolnak, és úgy mennek tovább. A rozzant bicikliken, amelyeket a helyiek akár 150 ezer forintnak megfelelő összegért adtak el nekik, sokan pici gyerekeket is visznek magukkal.

Egyes jelentések szerint a menekülteket útközben nem egyszer bandák rabolják ki, vagy túszként tartják fogva őket, hogy a családjaiktól váltságdíjat kérjenek. A helyiek minden módon megpróbálnak profitálni a menekültáradatból, így például egy kiló kenyeret háromszoros áron adnak el nekik, mint amennyibe az ott élőknek kerül. Más helybeliek ugyanakkor adományokkal, illetve a közösségi médián keresztül próbálják segíteni őket.