Biatlon-vb: óriási meglepetés a férfiak egyéni versenyében

-

A sportág történetében először amerikai győztest avattak a sílövő-világbajnokságon: Lowell Bailey a férfiak 20 kilométeres egyéni versenyét nyerte meg az ausztriai Hochfilzenben.


A 35 éves versenyző hibátlan lövészetének és az utolsó kilométeren akaraterejének köszönheti sikerét. A mögötte végző Ondrej Moravec szintén mind a hússzor hibátlanul célzott, de mivel ő korábban rajtolt, Bailey-nek megvolt az az előnye, hogy az utolsó sífutó résznél tudta, milyen tempót kell produkálnia az aranyéremhez. Az utolsó, negyedik lövészet után több mint hat másodperc előnye volt Bailey-nek, de ez egytizednyire csökkent, amikor már csak 1000 métere volt hátra az amerikainak. Utolsó erőtartalékait is mozgósítva azonban hatalmas hajrát vágott ki, és végül 3,3 másodperccel jobbnak bizonyult cseh riválisánál.


Harmadikként a francia Martin Fourcade zárt, aki sorozatban negyedszer nyerhette volna meg ezt a számot, de két lövőhibájáért két büntetőpercet adtak hozzá az idejéhez, így pedig még az is bravúr, hogy dobogóra állhatott.

A szám egyetlen magyar indulója, Gombos Károly 95. lett a 101 tagú mezőnyben, összesen öt lövőhibája volt.


Eredmény:

férfi egyéni (20 km):

1. Lowell Bailey (Egyesült Államok) 48:07.4 perc (0 lövőhiba)
2. Ondrej Moravec (Csehország) 3.3 mp hátrány (0)
3. Martin Fourcade (Franciaország) 21.2 mp h. (2)
...95. Gombos Károly 11:31.0 p h. (5)