Bezzeg az ’56-os menekültek favágók lettek, nem terroristák

Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

-

A Fidesz vezető politikusai zárt fórumaikon készítik fel a párt szimpatizánsait, hogyan védjék meg a kormány migránsellenes politikáját. Fónagy János fejtágítóján jártunk.


Grafikonokkal, számokkal, gondosan elkészített powerpointos prezentációval tájékoztatják szimpatizánsaikat a Fidesz vezető politikusai azokon a zárt fórumokon, amelyeket közel száz helyszínen tartanak országszerte. Legalábbis így zajlott a kedden az a XIII. kerületi rendezvény, amelyre sikerült bejutnunk.

A Kerekes utcai Hotel Góliát földszinti termében este hat órára gyűlt össze a Fidesz harminc-negyven szimpatizánsa. Zömében idősebb emberek voltak kíváncsiak Fónagy János előadására, a fiatalabb generációhoz tartozókat alig lehetett látni. Tény, hogy Angyalföldön nincs könnyű helyzetben a Fidesz, a kerületben soha nem nyert a kormánypárt, még 2010-ben sem tudták bevenni a szocialisták fellegvárát.

Fónagy rutinos politikusként nem akadt fenn a gyér létszámon. Megérkezése után pár emberrel arról kezdett beszélni, hogy a kerületben, a Gömb és Csata utca sarkán érettségizett. Nagy beleéléssel magyarázta, merre volt a futballpálya, a szálloda pedig régen munkásszálló volt. „Te nem jársz templomba, én nem járok kocsmába” – vetette oda nevetve egy férfinak, akivel jó ideje nem találkozott.


„Ez nem egy terroristafilm"

A fejlesztési minisztérium államtitkára ezt követően kezdett bele előadásába, közel egy órán át sorolta az Orbán-kormány gazdasági eredményeit. A prezentációt a Fidesz kommunikációs stábja alaposan összekészítette, a kivetítőn egymást követték az olyan feliratok, mint a „növekvő pályára állt a gazdaság”, „sikeres rezsicsökkentés”, „a család az első”, „2016: mindenki léphet egyet előre”.

A közönség akkor kezdett felélénkülni, amikor a politikus a GDP-adatok, statisztikák felsorolása után rátért a migránskrízisre. A kivetítőn ekkor az volt olvasható: „Soha nem látott bevándorlási hullámot indítottak Európa irányába”. Fónagy papírokkal a kezében magyarázta: idén egymillió bevándorló érkezett, „ez nem katasztrófa-, vagy terroristafilm, ez a valóság”.

Ő nem tudja megfejteni, hogy a menekültkrízis „az iszlámról, a pénzről, vagy az olajkutak feletti ellenőrzésről” szól-e, de az biztos, hogy Magyarország nem tudja elviselni a menekültáradatot, a magyar kormány pedig a magyar társadalomért felel elsősorban.

Arról is beszélt, hogy a mostani menekülthullámot nem lehet összehasonlítani azzal, amikor 1956-ban a magyarok menekültek. „A magyarok más szándékkal mentek” – mondta.

Fónagy szerint a magyarok bementek a hivatalos táborokba, akkor a menekültek fogadásának megvolt a rendje. A táborokban megmondták a magyaroknak, hogy tizenöt embert keresnek favágónak Kanadába. Így jutottak ki Kanadába, mára „ezek az emberek hazajöttek, és elmondják, hogyan kell fát vágni”. Így aztán az '56-os és a jelenlegi helyzet közötti összehasonlításoknak nem szabad bedőlni, figyelmeztetett.


Fónagy János


Éppen palacsintát sütött

Elmesélte azt is, hogyan élte meg amikor a Keletiben összezsúfolódott menedékkérők elindultak gyalog Ausztria felé. Éppen palacsintasütés közben riasztották. A kormányból azok gyűltek össze tanácskozni, akik „2001-ben Beregnél döntöttek arról, hogy a gátat be kell-e robbantani”, vagyis a kemény mag.

Aznap éjjel kiment a bicskei menekülttáborhoz is, akkor jött rá, hogy „ezek formációban jönnek.” Az első sorban a fiatal, hátizsákos férfiak, utána családosok. „Valaki felteszi nekik a mobiltelefonra az adatokat, valaki küldi nekik a pénzt.” Konkrétumokat nem mondott, de többször elismételte, hogy „ezeket az embereket valaki útnak indította”.

Amikor „a baloldal bevándorláspárti” felirat jelent meg a kivetítőn, arról beszélt, hogy Németország olcsó munkaerőt lát a menekültekben. Majd hozzátette, hogy a török vendégmunkások lakta utcákban a németek szerint sem tanácsos sétálni. A magyar baloldal viszont potenciális szavazót lát a migránsokban.

Néhány baloldali politikust név szerint meg is említett. Botka László szegedi szocialista polgármestert kritizálta, amiért nem lépett fel hatékonyabban a migránsokkal szemben. Kunhalmi Ágnesről azt mondta: felírták neki, hogy a politikus mit mondott a menekültekről, de inkább nem akarja értelmezni.

A Jobbik szerinte iszlám államokat tart követendő példának. Felidézte, hogy Vona Gábor korábban Törökországba látogatva azt mondta: „az iszlám az emberiség utolsó reménye”. Szerinte ilyen kijelentéseket nem kéne tenni.


„Ez nem politikai önzés"

A legújabb veszélyt azok a menekültkvóták jelentik az országra, amelyekkel az EU a tagállamok között osztaná szét a menedékkérőket – mondta Fónagy. Szerinte ez azért veszélyes, mert minden terrorista a menekültekkel együtt érkezett Európába. „A bevándorlók közé bújva, vagy bevándorlók leszármazottaiként fordultak azok ellen, akik befogadták őket” – fogalmazott.

A párizsi terrortámadásokról azt mondta, hogy „bár ne lenne ilyen érvünk, de mégis úgy néz ki, hogy a magyaroknak igazuk volt”. „Ok és okozati összefüggés van a bevándorlás és terrorizmus között” – ismételte el Orbán Viktor korábbi mondatait.

Fónagy többször is részvéttel beszélt a menedékkérőkről, azt mondta, “borzalmas, ami velük történt”, éppen ezért nem szabad a pénzt számolni, amit migránskrízisre költöttünk. “De a humanizmusnak is megvannak a határai.”

Közel kétórás előadását azzal zárta, hogy a kormány migránsellenes politikája „nem a 2018-as választásokra készülő Fidesz kampánya, hanem az emberek igénye. Nem politikai önzés, hanem alapvető nemzeti érdek”.