Bezárt az oroszlángyilkos fogorvos rendelője

-

A Walter Palmer által vezetett rendelő Facebook oldala is tele volt dühös kommentekkel, az sem elérhető. 265 ezer ember írta alá az „Igazságot Cecilnek” című petíciót - írja a BBC. Palmer dúsgazdag fogorvos, rovott vadászati múlttal. Zimbabwe leghíresebb és legöregebb oroszlánját ölte meg.


A zimbabwei hatóságok közlése szerint a minnesotai Walter Palmer két helyi lakos megvesztegetésével érte el, hogy elejthesse a 13 éves hím oroszlánt a Hwangei Nemzeti Parkban.

A hatóságok és a természetvédők elmondása szerint az oroszlánt, a nemzeti park büszkeségét egy gépkocsi mögé kötött állattetemmel csalogatták ki július elején egy éjszaka a védett területről. A magánterületre csalt ragadozót az íjjal vadászó Palmer megsebesítette, de a sebzett állattal csak 40 órával később végeztek, miután sikerült újra ráakadni. A jeladós nyakörvet, amelyet egy kutatási program részeként viselt az oroszlán, megpróbálták megsemmisíteni, de mivel ez nem sikerült, levágták az állat fejét.


Cecil


A zimbabwei természetvédők szerint az amerikai vadász 50 ezer dollárt fizetett egy helyi vadásznak és a magánterület tulajdonosának a segítségért. A zimbabwei férfiakat bíróság elé állítják. A vadászatra nem volt engedélyük. Palmert is keresik, de hollétéről egyelőre nincs hír.

A ritka trófeára ácsingózó fogorvosról közben az amerikai média kiderítette, hogy 2006-ban hazájában, Wisconsin államban is csalárd módon, messze a vadászatra engedélyezett területen kívül ejtett el egy fekete medvét, amelynek tetemét több mint hatvan kilométert autózva vitte odébb a hatóságok megtévesztése céljából. Mindezért 2008-ban egy év próbaidőre bocsátották és pénzbírságra ítélték. Szexuális zaklatással is megvádolták, s bár ő mindent tagadott, 127 ezer dollár bánatpénzt fizetett volt recepciósának.

A Minneapolis egyik elővárosában, Eden Prairie-ben lakó Palmer Facebook-oldalát bezárták a felháborodott kommentek tömkelege miatt, és tiltakozó bejegyzések áradata zúdult bloomingtoni fogorvosi rendelőjének internetes oldalára is. Rendelőjének bejárata valóságos kegyeleti hely lett, sokan vittek oda virágot és plüssállatokat a megölt Cecil emlékére. A fogorvos rendelője nem nyitott ki. Az oroszlán halála után Zimbabwéban 130 ezren csatlakoztak egy petícióhoz, amely a kihalás fenyegette állatok vadászatának betiltását követeli Robert Mugabe elnöktől.

A fogorvos kedd este a Star Tribune című lap internetes oldalán azt állította, nem tudta, hogy ekkora hírességet lő le, és úgy tudta, helyi segítői jogszerűen járnak el. Azt írta, segíti a vizsgálatot, de egyelőre nem kereste sem amerikai, sem zimbabwei hatóság.


Egy másik nagyvad


Cecil megölésével a Zimbabwe nyugati részén fekvő nemzeti park egyik fő vonzerejét veszítette el. A félig szelíd oroszlán hiánya katasztrófa a nemzeti park számára, amelyet messze földről felkeresnek a látogatók gazdag faunája miatt - mondta Emmanuel Fundira, a zimbabwei szafariügynökségek szövetségének vezetője. A természetvédők szerint azonban a legrosszabb az egészben az, hogy a falka rangidős hímje, Jericho most valószínűleg elpusztítja Cecil összes leszármazottját, hogy saját ivadékainak nyisson életteret.

A legtöbb afrikai országhoz hasonlóan Zimbabwéban sem tiltott az oroszlánvadászat, de csak a védett területeken - az állami nemzeti parkokon - kívül engedélyezett.