Bezárt a szolnoki napelemgyár

Fotó: MTI/MTVA / Sóki Tamás

-

Az Agulhas-Solar Kft. (A. Solar) tavaly november óta már közüzemi és bérleti számláit sem fizette. 2011-ben alapították, 550 milliós uniós támogatást kapott, de évek óta veszteséget veszteségre halmozott.


Mint arról az üzemnek helyet adó AC-DC Logisztikai Park Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, Ferencz Gábor beszámolt, az A. Solar Kft. 2015 február végén, minden előzetes tájékoztatás nélkül befejezte tevékenységét, az ajtókon a zárakat lecserélte, dolgozói azóta nem jelentek meg a telephelyen.

Az AC-DC Logisztikai Park Zrt. többszöri felszólítás után a csarnokbérleti és az irodabérleti szerződést felmondta, és április 3-án felszámolási kérelmet nyújtott be a Szolnoki Törvényszéknél az A. Solarral szemben. A napelemgyártó összesen több mint 25 millió forint ki nem fizetett bérleti és közüzemi számlát hagyott maga után. Ferencz Gábor azt is elmondta, hogy a cég többszöri felszólítás ellenére sem költözött ki a csarnokból, ezért nem tudják hasznosítani a helyiséget.

Szabóné Gulyás Márta, az A. Solar Kft. ügyvezetője az MTI-nek alaptalannak mondta a logisztikai park vezetőjének tájékoztatását, s azt ígérte, hogy a jövő hét elején részletes nyilatkozattal állnak a nyilvánosság elé.

A svájci technológiát alkalmazó napelemgyár 2011 nyarán alakult, majd ősszel kezdte meg a termelést a szolnoki logisztikai parkban. A cég 2012-ben még 64 embert alkalmazott és három műszakban termelt, 2014-re az akkor már egy műszakban foglalkoztatott alkalmazottak száma majdnem a felére csökkent. A főként európai piacokra exportáló cég 2012-ben még 3 milliárd forint értékben termelt és 12 millió forint mérleg szerinti vesztesége volt, majd 2013-ban az 1 milliárd 519 millió forint nettó árbevétele mellett 452 millió forint veszteséget könyvelt el. A cég háromszor részesült európai uniós támogatásban: az összeszerelő üzem létesítésére 121 millió, technológia-fejlesztésre 282 millió, illetve 154,5 millió forintot kapott.