Bezárt a budapesti afgán nagykövetség

-

Takarékossági okok miatt zárt be Budapesten az afgán nagykövetség július elsején. A Magyarországon tartózkodó, mintegy kétezer afgán menedékkérőnek lesz most még nehezebb dolga.


A Külügyminisztérium is megerősítette a hvg.hu értesüléseit, miszerint július elseje óta nem működik a budapesti afgán nagykövetség. A diplomáciai képviselet szép csendben lelépett, a nagykövetség honlapja gyakorlatilag nem működik, és a lap hiába kereste telefonon, e-mailen a képviseletet, válasz már nem érkezett senkitől.


A tárca szerint azért zárt be a nagykövetség, mert az afgán kormány takarékossági okokból csökkenti a külképviseleti hálózatát.


Ez a leépítés leginkább magukat az afgánokat érinti hátrányosan. A Magyarországra érkező menedékkérőket segítő Migration Aid szóvivője, Zsohár Zsuzsa azt nyilatkozta a lapnak, hogy az afgán állam ezzel magára hagyta állampolgárait. Mint elmondta, az afgán menedékkérők olyan esetekben fordultak a követséghez, ha valamilyen iratra vagy tolmácsra volt szükségük, de a követség feladata volt az anyakönyvi kivonat és a halotti bizonyítvány kiállítása is.


A bevándorlóknak ezután nem marad más választásuk, mint a Bevándorlási Hivatalon keresztül kapcsolatba lépni a bécsi afgán nagykövetséggel, mivel az esetek többségében nincs pénzük telefonálásra és a magyar határt sem léphetik át.


Gyulai Gábor, a Helsinki Bizottság menekültügyi programvezetője szerint a budapesti külképviselet megszüntetése is bizonyítja, hogy afgán állam gyakorlatilag működésképtelen. A követség bezárása főleg azok számára okozhat problémát, akik vissza akarnak menni Afganisztánba, mert akár több héttel is meghosszabbodhat az ügymenet – tette hozzá.