Bezárkózás helyett nyitottságot akar a pápa

Fotó: AFP / ANDREAS SOLARO

-

Ferenc pápa szerint a társadalomnak és az egyháznak is változnia kell.


A világnak bátorságra, reményre, hitre, kitartásra van szüksége Jézus tanítványai részéről - mondta Ferenc pápa a pünkösdi szentmisén. Az egyházfő a ma tapasztalható bezárkózás helyett nyitottságra szólította fel az egyházat és a társadalmat is. Kijelentette: „a világ a saját érdekeit védő egoizmusba zárkózik és a merev törvényekbe”.

A pápa szerint a korrupció ellen kompromisszumok nélkül fel kell lépni. Beszélt a teremtett világ védelméről is, amelyet kizsákmányolás helyett gondozni és őrizni kell.

Az ünnepi misén különböző nyelveken imádkoztak: arabul az egyházért, franciául a papokért, kínaiul a világot kormányzókért, maláj nyelven a bűnösökért, horvátul az üldözött keresztényekért.Pünkösd ünnepét - a Szentélek eljövetelét - vörös vagy rózsás húsvétnak is nevezik olaszul, mivel egészen a múlt századig az olaszországi templomokban a pünkösdi szentmisén rózsaszirmokat hullajtottak a hívők fejére - ez jelképezte a Szentlélek alászállását. Ezt idézték fel vasárnap a római Pantheonban, ahol a kupola nyílásából rózsaszirmok hullottak le negyvenhárom méter magasból.