Bezárják egy időre a Merényi zárt osztályát

Fotó: RÛka L·szlÛ / Róka László

-

Egy időre lakat kerül a Merényi Gusztáv kórház zárt pszichiátriai osztályára – tudta meg az Index. Állítólag nem arról van szó, hogy a kórház, a szakhatóságok és az Emmi sem akar újabb botrányokat kockáztatni, csupán ezt a lépést határozták meg egy korábbi ütemtervben.


Hétfőtől már nem vesznek fel új akut betegeket, a régieket pedig szétosztják a nyílt pszichiátria és az addiktológiai rehabilitáció között, a súlyosabb, továbbra is zárt osztályi kezelést igénylő embereknek pedig más kórházakban keresnek helyet, tehát elvileg senki nem marad kezelés nélkül, senkit nem eresztenek szélnek.


A bezárás pedig a lap információi szerint nem végleges, várhatóan jövő tavasztól ismét vesznek fel majd betegeket a zárt osztályra. Addig átalakuláson megy át a részleg: kicserélik a rácsokat, bekamerázzák a kórtermeket, kifestenek, törésbiztos fóliákat helyeznek az ablakokra, kicserélik a vizesblokkokat, megcsinálják a tetőt, akadálymentesítenek, és megoldják a betegek nemek szerinti elkülönítését.


Az Emmi 40 millió forintot adott a feladatra, a kórház dolgozói szerint azonban szinte biztos, hogy ez nem lesz elég mindenre, viszont a kétnaponta kirobbanó botrányok miatt az Index szerint rohamtempóban láttak neki a felújításhoz, és négy nap alatt például kicserélték a rácsokat, amire eddig négy hónap sem volt elég.


Bár a kórház hivatalos közlése szerint az osztály alapos felújítása és ideiglenes bezárása eredetileg is be volt ütemezve, a lap úgy tudja, hogy valójában a Merényi zárt osztálya körüli rengeteg botrány túl sok gondot jelentett a kórház vezetésének, és túl kockázatosnak találták az intézmény jelenlegi állapotában való további működését. A botrányok miatt – az elmúlt időszakban két beteg is kiugrott az ablakon, egy zsúfolt kórteremben pedig az egyik ápolt megölte a másikat – a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum legalább öt dolgozója beadta a felmondását az elmúlt hetekben.


Állítólag a végleges bezárás szóba sem jöhet, a budapesti pszichiátriákon így is ágyhiány van. A tavaszi újranyitásra személycserék is várhatóak.