Bezárják az állatokat botrányos körülmények között tartó állatkertet

-

Az orangután húsz év után szabadulhat.


Ökoparkká alakítja a Buenos Aires-i városvezetés a siralmas körülmények miatt hírhedtté vált állatkertet. A 2500 állatot különböző argentin rezervátumokban helyezik el, és még külföldre is küldenek belőlük.

Azért döntött a park bezárása mellett, mert az állatokat megalázó körülmények között tartották - mondta Buenos Aires polgármestere. Az állatkertet 1875-ben nyitották meg, és eddig egy magáncég üzemeltette. Az utóbbi években a park egyre súlyosabb bírálatokat kapott, például mert a jegesmedvék nagyon szenvedtek a nyári melegben. Az utolsó jegesmedve, Winner három és fél éve pusztult el.

A parkban csak 50, rossz egészségi állapotú állat marad, például Sandra, az orangután. Az emberszabású akkor lett ismert, amikor egy bíróság "nem emberi személynek" ismerte el, és kimondta, hogy jogtalanul fosztottak meg szabadságától. A döntés szerint Sandrát egy brazil állatparkba kellene szállítani, hogy húszévnyi fogság után élvezze a szabadságát. A bíróság szerint a németországi fogságban született orangutánt megilletik egy "nem emberi személy" alapvető jogai.