Bezárhatnak a kis e-cigi-forgalmazók

-

Egyszeri, 475 ezer forint díja lesz az e-cigarettáknak, amelyet azonban minden termékfajta után meg kell fizetni. A több milliós teher a kisebb forgalmazók számára kigazdálkodhatatlan.


Terméktípusonként 475 ezer forint lesz a díja az elektromos cigarettáknak - derül ki a kormány rendelettervezetéből. A javaslat szerint a forgalmazóknak díjat kell fizetniük az elektronikus cigaretta, az utántöltő flakon és a dohányzást imitáló elektronikus eszköz után márkanevenként és a cigaretta valamint az utántöltő esetében hatáserősségenként.


Ez azt jelenti, hogy ha a forgalmazó ötfajta márkát szerez be, s minden márkához tartozik egy erős, egy átlag és egy enyhe hatáserősségű elektronika, akkor a díjat minden verzió után meg kell fizetni, vagyis 15-ször 475 ezer forint lesz a végösszeg. Hasonló a helyzet az utántöltőkkel is, minden márka és hatáserősség után külön kell a díjat leróni. Az eszközök értelemszerűen csak a márkatípusban különböznek. Ez azt jelenti, hogy ha egy forgalmazó ötfajta márkával dolgozik, és a cigaretta valamint az utántöltő háromfajta hatáserősségű minden márkánál, akkor összesen 16,625 millió forint díjat kell fizetnie.


Nem tudni, mennyivel nő majd az e-cigaretta ára


Persze csak egyszer, hiszen ez a díjfizetés a forgalmazás kezdetéhez kapcsolódik. Ha később bármilyen változást akar bejelenteni a forgalmazott termékkel kapcsolatban, az 306 ezer forintba kerülne. Értelemszerűen minden újonnan forgalmazni tervezett termék után meg kell fizetni a 475 ezer forint díjat, vagyis a változás csak a már meglévő termékeket érintheti. Az egyelőre nem tudható, mennyivel nőhet az e-cigi ára, de vélhetően a díj meg fog jelenni a végfogyasztóknál is.


Csak becslések vannak

Bár azt lehet mondani, hogy az egyszeri 16,625 millió forint díj nem nagy ügy, lassanként kigazdálkodható, valójában a kisebb forgalmazók számára ez áthághatatlan küszöb lesz. A piac pontos mérete nem ismert, csak becslésekkel lehet számolni, de abban a szereplők egyetértenek, hogy az e-cigi nagyjából 4-5 milliárd forint forgalmat generál évente, ami nagyjából száz szereplő között oszlik el. Vagyis átlagosan egy forgalmazó 40-50 millió forint bevételt érhet el a termékkel.

Ha évi 40-50 millió forint átlagos bevételhez mérjük a 16,625 millió forint díjat, az már elég húzós, hiszen az éves bevétel harminc százalékát teszi ki. A nagyobb forgalmazók könnyebben képesek kigazdálkodni ezt a terhet, ám a kisebb cégek számára egyenlő lesz a véggel az új szabályozás.

A rendelet kihirdetését követő 31. napon lép hatályba, a bevétel pedig Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézethez fog befolyni. Az intézetnél kell emellett engedélyeztetni az e-cigarettázáshoz szükséges felszereléseket, utántöltő-folyadékot, s az átmeneti időszak végén, 2017 áprilisától már csak ilyen termék lesz árusítható a Nemzeti Dohányboltokban.