Bezárhatják a dél-magyarországi menekülttáborokat

Fotó: MTI / Marjai János

-


A kormány szerdán tárgyal a déli határ mentén található befogadóállomások bezárásáról. Ezt Lázár János miniszterelnökségi miniszter, a térség országgyűlési képviselője jelentette be a hódmezővásárhelyi közgyűlés kihelyezett ülésén, Mártélyon

A testület egyhangúlag úgy döntött: kezdeményezi a nagyfai ideiglenes befogadóállomás bezárását, mert biztonsági kockázatot jelent a környező települések számára.

Lázár úgy fogalmazott, nincs szó arról, hogy a kormány nagy, állandó befogadóállomásokat létesítsen. Ha bevándorlókat kell ideiglenesen elhelyezni, az nem a déli határ közelében történik majd.

A nagyfai táborban több mint kétszáz migráns lakik, többségük illegálisan lépett magyar területre. A környéken élők arról panaszkodnak, hogy a befogadóállomást elhagyók inzultálják az embereket, a tanyákon élők nincsenek biztonságban. A táborban tavaly ősszel fogolyzendülés is volt, mondta.

Azt mondta: január-februárban háromezer migráns érkezett Magyarországra, közülük csupán százhatvan vallotta magát szírnek, túlnyomó többségük nem háborús menekült, hanem gazdasági bevándorló.

Többségük a szerb magyar határon keresztül érkezett, de akadtak olyanok, akik Románia felől. Ha a bevándorlási nyomás áttevődik a szerb-román és a román-magyar határra, a kormány kész akár néhány hét alatt a teljes, mintegy 470 kilométeres román határszakaszon a biztonsági határzár kiépítésére - mondta.

A bevándorlási nyomás állandósulására akár tízéves távon is fel kell készülni, ezért a honvédelmi tárca tervet készít a hódmezővásárhelyi laktanya fejlesztésére.