Bezáratták a budapesti Lánchíd patikát

-

Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét és ezzel egy időben 45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a patikát működtető gazdasági társaságot az OGYÉI.


A vényköteles gyógyszerek kiadásának jogszerűségét vizsgálta a budapesti Lánchíd Gyógyszertárban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. A tisztigyógyszerészek azt tapasztalták, hogy a patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket. A hatályos jogszabályok alapján Magyarországon gyógyszertár vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki - írja közleményében az OGYÉI.

A Lánchíd Gyógyszertár 25 darab, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján 6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt adott ki vény nélkül. A külföldi megrendelőlap nem felelt meg a hatályos jogszabályokban meghatározott orvosi rendelvénynek, ezt a gyógyszertár működtetője figyelmen kívül hagyta. A jogszerűtlenül kiszolgáltatott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak.

Az OGYÉI már egy doboz gyógyszer egyszeri jogszerűtlen kiadása esetén is bírságot szabhat ki. A Lánchíd Patikára kirótt 45 milliós bírság összegének meghatározásakor a betegek érdekeinek sérelmét, ennek a súlyát, a jogsértés ismételt voltát, a jogsértő állapot időtartamát vették figyelembe - mondta dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója. Fontos szempont volt az is, hogy a kiadott gyógyszerek olyan vényköteles készítmények voltak, melyek illegális forgalmazása és ellenőrizetlen felhasználása veszélyt jelenthet a gyógyszert használó betegekre.

A vény nélkül értékesített gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli használata súlyos, egészséget veszélyeztető állapotot okozhat, ezért a hatóság az összes körülmény mérlegelésével a pénzbírságot és egyidejűleg a működési engedély visszavonását ítélte a jogsértéssel arányban állónak. A Lánchíd Gyógyszertár gyógyszerkiadási tevékenysége szakmai és jogi szempontból egyaránt helytelen és a betegek számára súlyos egészségkárosodást okozhat – mondta az OGYÉI főigazgatója.