Bezár a Vértesi Erőmű, százakat bocsátanak el

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Csak idén több milliárdba került a fenntartása az államnak. Egykor a környék legnagyobb foglalkoztatója volt. Hulladéktüzelő üzemet akartak belőle csinálni, de nem sikerült.


Januárban több mint kétszáz embert, azaz a dolgozók felét elbocsátják, miután az állami Vértesi Erőmű befejezi az áramtermelést – írja a Népszabadság. Az erőmű egykor a térség legnagyobb foglalkoztatója volt több tízezer dolgozóval. Jelenleg ötszázan dolgoznak ott, ennek a fele megy el januárban, de augusztusban várhatóan további száz alkalmazottnak mondanak majd fel, és néhány tucatnyi marad a létszám.

A régen főleg szénbányászokat foglalkoztató állami társaság évtizedek óta anyagi gondokkal küzd, az elmúlt tíz évben több mint százmilliárd forint adófizetői és áramfogyasztói támogatáshoz jutott. A Vértesi Erőmű fenntartása csak 2015-ben több milliárdba került az állami MVM-nek. Idén többen abban reménykedtek, hogy az üzem a hulladéktüzelésre alapozza majd új profilját, így teremt új munkahelyeket, ám ez a terv végül meghiúsult.

A menesztések után ott maradó több mint kétszáz dolgozó feladata elsősorban az üzem állagának megóvása, az őrzés-védés, illetve az adminisztráció lesz. A térségi lakások fűtési feladatait 2020-ig egy gázkazánnal oldják meg: az erre alapított cégbe már kiszervezték a feladat ellátásához szükséges munkatársakat – írja a Népszabadság.

A menesztett dolgozók a végkielégítésen kívül maximum kétmillió forint átképzési, illetve újrakezdési támogatást kaphatnak. A térség fideszes képviselője szerint a környéken nincs elég munkaerő, úgyhogy nem lesz probléma a több száz kirúgott állami alkalmazott foglalkoztatása.