Bezár a legnagyobb kutyahúspiac Dél-Koreában

Fotó: MTI/AP / Andy Wong

-

A seongnami telepen borzalmas körülmények között tartották a kutyákat. Elektrosokkal vagy akasztással végeztek velük.


Megszüntetik a Morant, Dél-Korea legnagyobb kutyatelepét – írja a Guardian. A piac évente 80 ezer kutyával látta el a vásárlókat, az üzleteket és éttermeket, és innen biztosították az ország kutyahúsfogyasztásának harmadát.

Ám a nemzetközi állatvédő szervezetek arra ösztönözték Dél-Koreát, hogy szorítsa vissza a kutyahús fogyasztását a jövő évi téli olimpiáig. A szervezetek sikeresen kampányoltak az állattartás körülményei és a mészárlási módszerek ellen. Decemberben már megjelentek olyan hírek, hogy Seongnamban betiltják a kutyák lemészárlását, de a telep megszüntetéséhez még hónapokra volt szükség.

Hétfőn megkezdték a ketrecek és a vágóhíd felszereléseinek elszállítását. A telepről áradó hangzavar és szag a környéken élőket is régóta zavarta.


Buknak az üzletek

A dél-koreai üzletek kezdetben támogatták a Moran bezárását, de most, hogy megtörtént, már kártérítést követelnek az üzletükben keletkező hiányért. „A vásárlóink 80 százaléka azért jön ide, hogy friss kutyahúst vegyen.


Mivel tudjuk őket ezentúl kiszolgálni? A kormány fizetni fog nekünk?”

– kérdezte Shin Seung-Cheol üzletember.

A seongnami vezetés szerint pénzzel támogatják azokat, akik a kutyahús helyett más területen szeretnék folytatni az üzletelést. A kutyahús-kereskedők évtizedek óta kiskapukat használtak fel az üzlethez, hiszen a higiéniára vonatkozó törvény nem szabályozta a mészárlás módszereit, és a kereskedelem sem volt pontosan szabályozva, ami megnehezítette annak nyomon követését.

A Moranon vásárlók általában még élő kutyákat választottak ki, amelyeket a szemük láttára mészároltak le különböző módszerekkel. Bár a dél-koreaiak közül nagyon kevés a rendszeres kutyafogyasztó, több ezer egészséges ételeket forgalmazó bolt és étterem kínálatában szerepel a kutyahús a mai napig. Általában levesben vagy sütve kínálják, de olyan is előfordult már, hogy gyógynövényes üdítő tartalmazott kutyahúst, és elixírként árulták.


Kínában még több

Statisztikák szerint 2010-ben 900 ezer kutyát tartottak fogva az ország több mint 100 telepén. A kutyafogyasztás kedvelői szerint a kutyahús afrodiziákum, továbbá véd a betegségek ellen, a forró nyári hónapokban pedig frissítő hatása van. A nagy számok ellenére közel sem Dél-Korea számít a legnagyobb fogyasztónak: egy kínai fesztiválon 10 ezer kutyával és macskával végeznek egy hét alatt, országszerte pedig 10-20 millióra becsülik az emberi fogyasztásra szánt kutyák számát évente.

Tiltó törvényért viszont nem kell olyan messzire menni: Tajvanon már tizenhat éve tilos a kutya fogyasztása, sőt, azóta egyre nagyobb büntetést szabnak ki azokra, akik mégis ezt teszik.

Az állatvédő szervezetek a 2002-es dél-koreai foci-vb előtt kezdtek intenzív kampányba az ország hagyományának számító kutyafogyasztás ellen. Néhány szervezet online petíciót indított, amelyben a téli olimpia bojkottálását támogathatják az aláírók, ha az ország nem tiltja be a kutyahús fogyasztását a jövő februári kezdésig. Seongnam polgármestere, Lee Jae-Myung szerint a piac bezárása csak a kezdet, és további lépéseket terveznek a kutyahús-kereskedelem leállítására.


Ötödik sebességbe kapcsolva

Mikor 6 éve eldöntötték, hogy Pjongcsang rendezheti a 2018-as téli olimpiát, a szervezők óriási fejlesztésekbe kezdtek országszerte. A 40 ezer lakosú város Münchennél és egy francia síparadicsomnál is alkalmasabbnak bizonyult, az előkészületek pedig rendben haladnak, a NOB sem talált kivetnivalót. Ez lesz az első világszintű sportesemény, ahol már az 5G mobilinternet-hálózatot is használhatják a látogatók. A közvetítésben is újdonságokat vezetnének be, a nézők akár a síelők sisakjára szerelt kamera képét is követhetnék.

Az olimpiai kabalaállat egy fehér tigris lesz, hasonló, mint a harminc évvel korábbi szöuli olimpiáé volt. A dél-koreai népmesékben a tigris az erő, a bizalom és a védelem jelképe. A pjongcsangiak legnagyobb feladata az elkövetkező évben az lesz, hogy megismertessék a kisvárost az egész világgal, hiszen nincs akkora hírneve, mint Londonnak vagy Pekingnek, amelyek korábban nyári olimpiát rendeztek.

Bár korábban felmerült az ötlet, hogy néhány versenyszámot Észak-Koreában rendezzenek meg, ezt a szervezők hamar elvetették.