Sanghajban már bevezették a mindennapos golfot

Fotó: Getty Images / Scott Halleran

-

Az idei tavaszi iskolakezdéskor az írás, az olvasás és a matek mellett már a golf is szerepel mintegy 400 sanghaji általános iskolás órarendjében.


A tanulókat golfklubba szállítja az iskolabusz, ahol elsajátíthatják az egyszerre fizikai és szellemi sport alapfogásait. A Kelet-kínai Tanárképző Egyetem kísérleti gyakorlóiskolájának első és második osztályos növendékei minden bizonnyal az elsők, akik állami iskolai keretek között - egyszer egy héten - kötelező golfoktatásban részesülnek - számolt be a China Daily című angol nyelvű napilap.

Az iskolaigazgató mintegy mentegetőzésképpen kijelentette, a golf nem a gazdagok kizárólagos kiváltsága. Hszia Haj-ping szerint a golfozás beiktatásával nemcsak a gyerekek fizikai állapota javul, hanem illemtanból is ízelítőt kapnak. Az oktatásért nem számolhatnak fel a szülőknek plusz költséget.

A China Daily úgy tudja, hogy Kína-szerte már több magán oktatási intézmény a tanrendjébe illesztette a golfoktatást. A lap szerint a jelenséget a kereslet szülte: egyrészt sok tehetős szülő gyakorolja a sportot, és szeretnék, ha a gyerekük is beletanulna, másrészt úgy gondolják, esetleges külföldi tanulmányaik során az alapismeretek és a gyakorlat előnyt jelenthet a számukra.

2010-ben egy amerikai sportszövetség közreműködésével több mint száz golfprogramot indítottak az országban. Többségük alaptanfolyam 6-15 év közöttieknek. Becslések szerint 2013-ban körülbelül 32 ezer, ifjúsági korosztályba tartozó golfozó lehetett az országban. A magánoktatók, edzők 300-700 jüant (13-30 ezer forintot) kérnek alkalmanként, állítólag nem győzik a munkát.

Kínában a golfhoz hasonló sportot már több mint ezer éve űztek, de az új Kínában a golfot az arisztokrácia sportjának tartották, és az 1980-as évek közepéig be is volt tiltva. Később gomba módra szaporodtak a sokszor illegálisan kialakított pályák, amelyek elsősorban kiváltságos pártvezetők és gazdag üzletemberek találkozóhelyei lettek. A kommunista párt a klubtagságot az elmúlt években „korrupcióveszély” miatt ismét megtiltotta a kádereknek.

Manapság már több százezren golfoznak Kínában, és becslések szerint 2020-ra már akár 20 millióan is lehetnek.