Bevásárolhat elektromos autókból az állam

Fotó: DPA / Daniel Kalker

-

Öt különböző típust kerestek. A keretszerződés két évre szól.


Két és fél milliárd forintért vesz elektromos autókat a magyar állam – írja a Népszava. A lap a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) honlapján közzétett adatok alapján azt írja, hogy öt különböző típust igényeltek.

Nyolcszáz millió forint keretösszegig 2,65 méter tengelytáv alatti, félmilliárd forintig efelett a "közép 5. kategóriába" tartozó gépjárműveket vártak, szintén félmilliárdot ígértek a "közép 6." kategóriásokra, 200 milliót 2. kategóriás egyterűekre és félmilliárdot 3. kategóriás kis haszongépjárművekre.

Az első pályázatot a Porsche Hungária nyerte meg, darabonként nettó 9,5 millióval. A teljes keretbe ebből 84 elektromos autó fér be. Szakértők szerint az autókereskedő Volkswagen e-Golfot ajánl. A második típust a Pappas Auto szállíthatja, darabonként 10,7 millióért. A piac szerint a Pappas egy Mercedes-Benz B-osztályos járművet kínál. A fennmaradó három kiírást a Gablini hozta el.

Gablini Gábor szerint a kiírás csak egy keret, amely az adott típusú e-gépkocsikra két év alatt legfeljebb elkölthető állami összeget rögzíti.