Bevándorlókra vagy a magyar gyermekekre költsünk inkább?

Fotó: MTI/MTVA / Balázs Attila

-

Ezt a „dilemmát” is eldöntheti, ha részt vesz a nemzeti konzultáción. Itt a 12 kérdés, július 1-ig lehet rá válaszolni.


 • Sokféle véleményt lehet hallani az erősödő terrorcselekményekkel kapcsolatban. Ön mennyire tartja fontosnak a terrorizmus térnyerését (a franciaországi vérengzés, az ISIS riasztó cselekményei) a saját élete szempontjából?
 • Ön szerint az elkövetkező években lehet-e terrorcselekmény célpontja Magyarország?
 • Vannak, akik szerint a Brüsszel által rosszul kezelt bevándorlás összefüggésben van a terrorizmus térnyerésével. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?
 • Tudta-e Ön, hogy a megélhetési bevándorlók törvénytelenül lépik át a magyar határt és az elmúlt időszakban hússzorosára nőt a bevándorlók száma Magyarországon?
 • Sokféle véleményt hallani a bevándorlás kérdésével kapcsolatban. Vannak, akik szerint a megélhetési bevándorlók veszélyeztetik a magyar emberek munkahelyeit és megélhetését! Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?
 • Vannak, akik szerint Brüsszel politikája a bevándorlás és a terrorizmus kérdésében megbukott és ezért új megközelítésre van szükség ezekben a kérdésekben. Ön egyetért ezekkel a véleményekkel?
 • Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy Brüsszel megengedő politikájával szemben szigorúbb bevándorlási szabályozást vezessen be?
 • Támogatná-e Ön a magyar kormányt, hogy szigorúbb szabályokat vezessen be, ami alapján őrizetbe vehetők a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlók?
 • Egyetért-e Ön azzal a véleménnyel, hogy a magyar határt törvénytelenül átlépő bevándorlókat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell fordítani a saját hazájukba?
 • Egyetért-e Ön azzal, hogy a megélhetési bevándorlók, amíg Magyarországon tartózkodnak, saját maguk biztosítsák az ellátási költségeiket?
 • Egyetért-e Ön azzal, hogy a bevándorlás elleni küzdelem legjobb eszköze, ha az Európai Unió tagországai segítik azon országok fejlesztését, ahonnan a bevándorlók érkeznek?
 • Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?


A konzultáció csaknem 1 milliárdba kerül, a leveleket májusban kezdik postázni. Kovács Zoltán kormányszóvivő szerint a beérkező válaszok alapján kell az Országgyűlésnek „megfelelő reakciót kialakítani” az illegális bevándorlásra.

Kovács szerint a magyar és az uniós álláspont nem tér el nagyon egymástól, hiszen a magyar kormány is úgy gondolja, a problémát a gyökerénél kell orvosolni, vagyis a „kibocsátó országokban” kell normális feltételeket teremteni, így el sem indulnak „a megélhetési bevándorlók.”

Kovács szerint közös európai fellépésre van szükség, de minden országnak vannak saját szempontjai. Magyarországra ugyanis arányaiban sok bevándorló érkezik. A csütörtöki európai állásfoglalás szerint azonnali lépésekre van szükség a Mediterráneumban, ahol növelni kell a katonai és humanitárius jelenlétet, meghiúsítva az embercsempészek akcióit.


A Fidesz szerint nem lehet halogatni a szigorúbb bevándorlási szabályok megalkotását. A párt örül a nemzeti konzultációnak.


Az ellenzéki pártok közül eddig reagáló Együtt és Liberális párt viszont nem, előbbi szerint pazarló és demagóg a konzultáció.

A vita az európai színtéren is zajlik: pénteken 38 emberi jogokat védő civil szervezet adott ki közös közleményt, amelyben elítélik az Európai Tanács „halálos” politikáját.


A Bevándorlási Hivatal 9 milliárdból gazdálkodik idén