Bevándorlók és halálbüntetés: Így vitázott Orbán Viktor Strasbourgban

Fotó: Fred Marvaux

-

Orbán Viktor saját kérésére felszólalt az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén, ahol a magyarországi helyzetről vitáztak a képviselők.

  • A halálbüntetésről szóló vita a szólásszabadságról szól, az a kérdés, hogy megvédheti-e ez az ártatlanok életét, mondta.
  • A szabályokat emberek alkották, és bármikor meg is változtathatják, jelentette ki.
  • A menekültkérdést tagállami hatáskörben kell tartani, még a kiindulóhelyen meg kell fogni a menekültáradatot, vélekedett.
  • Az Fidesz-pártcsaládja, az Európai Néppárt (EPP) elnöke szerint a halálbüntetés eltörlése civilizációs vívmány, a konzultációs kérdőív szóhasználata pedig rossz és elfogadhatatlan.
  • A szocialisták (S&D) elnöke szerint Orbán Viktor úgy tesz, mintha Magyarország el akarná hagyni az EU-t.


19:29

Orbán: „A büntetés nem bosszú, hanem a még élők megvédése”

Somogyi Dorottya

Annak, hogy 16-odszor is megkérdőjelezzék Magyarországon a demokráciát, nem sok értelme van, mondta a vitát értékelő sajtótájékoztatóján Orbán Viktor.

„Gondolkodtam, kell-e válaszolni a magyar EP-képviselők országot támadó véleményére, de szánalmas dolog, hogy idejön egy ország, és a képviselői belpolitikai vitákat folytatnak”, fejtegette. „Ezekre tehát nem kell reagálni, egy kivétellel: az, hogy az EU ne pénzelje Magyarországot, komoly fenyegetés volt”.

Orbán szerint eredmény, hogy egy nagyon fontos kérdésről, a menekültkérdésről talán elkezdődhet egy olyan vita, amelyhez a siker reményét fűzhetjük. Alig van bonyolultabb kérdés, mint a menekültügy, mondta, és megismételte: „Nem szabad megfosztani egyetlen országot sem attól, hogy maga döntse el: akar-e befogadni bevándorlókat vagy sem.”

A Magyarországról szóló viták Magyarországot erősítik, vélekedett.

A kérdésre, hogy tényleg azt kívánja hogy az állam embereket öljön, azt felelte, hogy a büntetés nem bosszú, hanem az emberek megvédése. Miért ne lehetne erről beszélni?, kérdezett vissza.

A saját álláspontját firtató kérdésre azt felelte, hogy ez hosszú vita lesz Európában, mert a kérdés jogos, és az élet védelméről van szó. Megvédheti-e ez a büntetés az ártatlanok életét, tette fel a kérdést, és hangsúlyozta, hogy nem szeretné félretenni ezt a megközelítést. "A kérdés az, hogy hogyan védjük meg azoknak az életét, akik még életben vannak”, szögezte le.

A menekültkérdésről szólva Orbán Viktor azt mondta: a megoldás nem az, hogy beengedjük őket, aztán szétosztjuk, hanem hogy nem engedjük be őket egyáltalán.

Érzelmileg megindító, hogy emberek halnak meg a tengeren, de ebből nem az következik, hogy felszólítjuk őket, hogy jöjjenek nyugodtan. Még a kiindulóhelyen meg kell fogni a menekültáradatot, az embercsempészekkel szemben kell keményen fellépni, hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint legitim dolog, hogy a különböző tagállamoknak a helyzete befolyásolja az országok álláspontját, és ezt el kellene ismerni.

Orbán Viktor kérdésre válaszolva megismételte, amit a vitában is mondott: az emberek által hozott szabályokat meg lehet változtatni. Minden vitának át kell hogy menjen egy demokratikus megmérettetésen, jelentette ki, ezért a vitából nem lehet kivenni az értékeket. Minden értékről lehet, és kell is vitázni.


19:22

Somogyi Dorottya


18:59

Manfred Weber, EPP-elnök: a szólásszabadság felelősséggel jár

Somogyi Dorottya

Rebecca Harms (Zöldek): a kérdéslista veszélyes az európai értékekre. Nemzeti szocialisták használták ezeket a kifejezéseket, amelyeknek súlyos következményei voltak a kontinensre nézve, és amelyekről az Európai Unióban 2015-ben már le kéne válni.


Gabriele Zimmer (GUE/NGL): nem Magyarországot, hanem az Önök politikáját és Önt bíráljuk. A polgárok döntsenek ugyanúgy az életükről és jövőjükről, ahogy mindenki Európában, de nem akarunk elejétől végéig cinikus kérdőíveket, ezt elutasítjuk.


Gianni Pittella (elnök, S&D): Csak azt szeretnénk, hogy betartsák azokat az alapértékeket, amelyeken az EU alapul. Politikai vitát akarunk folytatni, de világossá kell tenni, hogy olyasvalami előtt nyitják meg a kaput, amit el akarunk kerülni: Magyarország kilépése előtt az EU-ból. „Ön úgy tesz, mintha el akarnák hagyni az EU-t”.


Manfred Weber (elnök, EPP): Európában minderről lehet beszélni, de a szólásszabadság felelősséggel is jár. Civilizációs vívmány, hogy az állam nem öl, és ezért erről az államnak felelősségteljesen kell beszélnie, a vívmányokat az államnak meg kell védenie.


Frans Timmermans (alelnök, Európai Bizottság): Az Európai Bizottság nem tervezi a gazdasági bevándorlók befogadását, a kvótarendszer pedig csak korlátozott számú menekültre vonatkozna. „Ne karikírozza a bizottság javaslatait".


18:52

Orbán: Az EU által kikényszerített szabályok nem váltak be

Somogyi Dorottya

„Én sohase mernék ilyen hangon beszélni az Önök országáról és népéről, nem tudnék elszámolni a saját lelkiismeretemmel”, kezdte reagáló felszólalását Orbán Viktor, aki a magyar parlamenti képviselőktől érkező hozzászólásokra nem reagált, mert nem akarta „szánalmas magyar vircsafttá” alakítani a vitát.
2012 óta, amióta az EU a szabályok megváltoztatására kényszerítette Magyarországot, özönlenek be a menekültek, jelentette ki. A kikényszerített szabálymódosítás nem vált be, szögezte le, ezért szeretné Magyarország visszakapni a döntési jogot.


18:45

Somogyi Dorottya


18:34

Magyar EP-képviselők sorozták Orbánt

Somogyi Dorottya

Niedermüller Péter (S&D): Orbán Viktor idegengyűlölő képet festett Magyarországról, pedig Magyarország nem ilyen. Mindezt azért, mert a kormány a szélsőjobboldali szavazókra vadászik.


Guy Verhofstadt (ALDE-elnök): Orbán Viktor továbbra is provokál. 1956-ban Nyugaton szeretettel fogadták a magyar menekülteket.


Ulrike Lunace (Zöldek): kétszer annyian hagyták el Magyarországot mint 56-ban, mégpedig azért, hogy máshol boldoguljanak.


Sógor Csaba (EPP): nem szabad elfelejteni, hogy a vitákat tényekre kell alapozni, és Lunacét, hogy Romániából jóval többen mentek el, csak Románia még nincs a szégyenpadon.


Ujhelyi István (S&D): Nem az Magyarország, amilyen képet az Orbán-kormány róla fest. A konzultációs kérdőív pedig provokáció és a "göbbelsi tudatmódosítás" eszköze. Ujhelyi összetépett egy papírlapot is, mint mondta, a kérdőívet.


Gál Kinga (EPP): Nincs konzultáció a halálbüntetésről. Igenis ellátjuk a menekülteket és különbséget teszünk menekültek és bevándorlók között. “Nem értem milyen alapon ítélkeznek”, a konzultációs kérdőív kérdései olyanok, mint ami az emberekben aggodalomként megfogalmazódik. Minden kérdésre lehet nemmel válaszolni, hol a probléma, kérdezte.


Jávor Benedek (Zöldek): A Fidesz szavazói a Jobbik felé fordulnak, és ehhez az utat a Fidesz kövezte ki, amely szűk látókörű politikai cinizmussal a Jobbik vitorlájából akarja kifogni a szelet.


18:24

Somogyi Dorottya

Orbán Viktor, Strasbourg, Európai Parlament


18:04

Orbán: „A szabályokat emberek alkották, és bármikor meg is változtathatják”

Somogyi Dorottya

„Számomra parancsoló kötelesség felszólalni hazám, Magyarország és a magyarok nevében. Népszavazással döntöttek a magyarok az Unióhoz való csatlakozásról, erre azóta is büszkék.”, kezdte felszólalását Orbán Viktor.


A magyarok szeretnek egyenesen beszélni nehéz témákról, egyenesen beszélünk tehát a halálbüntetésről, a bevándorlásról is, mondta a miniszterelnök.


„Szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna”, ez összhangban van Európa értékeivel és az Európai Unió alapítóinak szándékaival, fejtette ki.


„Őrültség az a javaslat, hogy engedjük be a menekülteket Európába”, mondta a kormányfő, aki szerint a kvóta csak ösztönözni fogja az embercsempészetet és szerencsésebb lenne tagállami hatáskörben hagyni a kérdést. „Mi magyarok magunk akarunk dönteni arról, hogy akarunk-e menekülteket befogadni vagy sem.”, ismételte meg korábban már elmondott véleményét. „A bevándorlók nem menekültek, jobb életet akarnak ezért jönnek. Ezt megértjük, de nem fogadhatjuk el.”


A halálbüntetésről szólva azt mondta: erről nem folyik konzultáció, itt félreértésről van szó. Európának ugyanakkor nem szabad homokba dugni a fejét, beszélni kell erről is. „A szabályokat emberek alkották, és bármikor meg is változtathatják”, szögezte le és megismételte: a szólásszabadságról van szó.


17:49

Somogyi Dorottya


17:41

ECR: „A vita senkinek sem tesz jót”

Somogyi Dorottya

Timothy Kirkhope, az Európai Konzervatívok és Reformerek tagja szerint a mai vita senkinek sem tesz jót, és pusztán arról van szó, hogy a baloldal fogást keres a jobboldalon.


„Ön örülne, ha az országának miniszterelnöke illiberális demokráciát szeretne építeni?”, szúrta közbe a kérdést Niedermüller Péter, DK-s EP-képviselő - Magyarország a jelenlegi kormányt választotta, mondta erre Kirkhope.

„Miért ne lehetne ezekről a kérdésekről vitázni?”, kérdezte az egyik frakcióhoz sem tartozó, jobbikos Balczó Zoltán. „Nyugodjanak meg, ez a kormányzat megfelel az Önök elvárásának”, mondta. Balczót egy, a homoszexualitása miatt állítólag megfenyegetett magyar képviselőről kérdezték, szerinte ez rágalom.


17:32

S&D: „Orbán túlfeszítette a húrt”

Somogyi Dorottya

Orbán Viktor túlfeszítette a húrt, a halálbüntetés és hasonló témák az Európai Unió értékeit sértik, jelentette ki Gianni Pittella a baloldali S&D elnöke, aki szerint Magyarország nem lehet a közös értékek kiüresítésének színhelye.

Nem Orbán Viktor szavai aggasztóak, hanem a légkör, amit teremt, a bevándorlással kapcsolatos kijelentések komolyságát pedig nem szabad alábecsülni, mondta.


17:27

A Néppárt védte is Orbánt, meg nem is

Somogyi Dorottya

A Néppárt vitázna, erre azonban a baloldal nem hajlandó, ezt Manfred Weber, az EPP elnöke mondta, aki hangsúlyozta, hogy az EPP nem támogatja a halálbüntetést, és a vita árt az Uniónak.


Pozitív hogy harmadszor kerül sor nemzeti konzultációra Magyarországon és megkérdezik az emberek véleményét, hiszen a kormány joggal vet fel kérdéseket a bevándorlásról. Ugyanakkor a kérdéseknek, pontosabban a megfogalmazásnak nagy „gyújtóereje van”, rossz, elfogadhatatlan a szóhasználat, mondta.

Weber arra is emlékeztetett, hogy a Fideszt és Orbán Viktort harmadszor választották meg, és Magyarország a 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel jelenleg Európa élvonalában van.


17:21

Az Európai Tanács visszafogott

Somogyi Dorottya

Az Európai Tanács, ahogy korábban jelezte is, nem nyilvánított véleményt. Zanda Kalina–Lukasevica a lett elnökség nevében azt mondta, a Tanács nem alakított ki állásfoglalást, de felhívta a figyelmet arra, hogy az EU nemcsak gazdasági és politikai unió, közös piac, hanem a közös értékek uniója is, melyeket tiszteletben kell tartani.


Frans Timmermans a halálbüntetés bevezetésének szándékáról beszélt, emlékeztetett a Bizottság elnökének korábbi nyilatkozatára, amely szerint ha Magyarország újra be akarná vezetni, akkor harc lesz.
Mint mondta, rosszhiszemű és helytelen a bevándorlás és a terrorizmusveszély összekapcsolása.

Az Európai Bizottság és a Tanács is nyomon fogja követni a fejleményeket, hangzott el.


17:20

Orbán a vita előtt: „Ne legyenek tabutémák”

Somogyi Dorottya

Magyarország nem írt alá olyan dokumentumot, amely megtiltaná, hogy felvessen bármilyen kérdést. Ezt Orbán Viktor mondta újságíróknak Strasbourgban kedden délután. A kormányfő a halálbüntetésről kapott kérdést, szerinte az ezzel kapcsolatos vita Magyarország számára valójában a szólás-, illetve véleményszabadság kérdése. „Ne legyenek tabutémák, és mi dönthessük el, hogy miről beszélünk , mondta.

Még az egyébként baloldali, balközép és a liberális pártok által kezdeményezett vita előtt megszólaltak a magyar baloldali EP képviselők. Ujhelyi István, az MSZP, valamint Niedermüller Péter, a DK EP-képviselője közös sajtótájékoztatót tartottak Strasbourgban, ahol azt mondták, hogy arról lesz valójában szó, hogy az EU-tag Magyarország miért nem tartja tiszteletben a közös európai értékeket és alapelveket.


17:18

Orbán Viktor 6 óra körül került sorra

Somogyi Dorottya

Először Zanda Kalina–Lukasevica az Európai Tanács soros lett elnökségének nevében, majd Frans Timmermans az Európai Bizottság első alelnöke szólalt fel, utánuk pedig a frakcióvezetők mondták el a véleményüket másfél-öt percben. Sorrendben Manfred Weber a Fidesz-pártcsaládjának, az EPP-nek, majd Gianni Pittella a baloldali S&D-nek az elnöke, azután Timothy Kirkhope az ECR-től, Sophia in’t Veld a liberális Alde alelnöke, Marie-Christine Vergiat a GUE/NGL, Rebecca Harms a Zöldek, Laura Ferrara pedig az EFDD nevében, akiket legvégül a frakción kívüli magyar jobbikos képviselő, Balczó Zoltán felszólalása követett.


13:29

Somogyi Dorottya

Már a vitáról is vita volt

Az eredetileg meghirdetett napirend szerint az Európai Tanács és az Európai Bizottság is kifejtette volna véleményét a vitában, amelyet az EP a zöldpártiak javaslatára júniusban állásfoglalással zár le. A lett soros elnökség azonban jelezte, hogy a Tanácsnak nincs álláspontja, így ezt nem is fogja kifejteni. Ezt a liberális frakció azonnal el is ítélte, Sophie in't Veld, a frakció holland alelnöke azt követelte, hogy a lett elnökség sürgősen, írásban tegye világossá álláspontját.


Az Európai Bizottságot a napirend szerint az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans képviseli, ő korábban élesen bírálta és manipulatívnak nevezte a bevándorlásról szóló kérdőívet.


Orbán Viktor, aki utoljára 2013-ban, a Tavares-jelentés kapcsán vitázott az európai parlamenti képviselőkkel., most önként megy, bár amikor bejelentette hogy részt szeretne venni, és fel akar szólalni az ülésen, még nem lehetett tudni, hogy az Európai Tanács és az Európai Bizottság hogyan képviselteti majd magát.


Nem a 2013-as Tavares-jelentés volt az utolsó alkalom, amikor Magyarország volt a téma egy EP-vitában (Orbán Viktor és az EP csörtéiről itt olvashatják összefoglalónkat): 2014 októberében az alapvető emberi jogok magyarországi helyzetéről vitáztak a képviselők, amit azzal az állásfoglalással zártak, hogy a tagországoknak, köztük Magyarországnak is, tiszteletben kell tartaniuk az EU értékeit.


A két témából a halálbüntetés keltett nagyobb visszhangot, mivel az EU-ban gyakorlatilag nincs olyan ország, ahol komolyan felmerülne annak visszaállítása. A korábbi szakbizottsági vita is még az előtt eldőlt, hogy Orbán Viktor legalább telefonon megpróbálta megnyugtatni az EP elnökét.

13:27

Halálbüntetés: Magyarország és az EP

Somogyi Dorottya


13:25

Somogyi Dorottya

A tervek szerint még május végén bevezetnének egy ideiglenes rendszert a menekültek EU-n belüli áthelyezésére, valamikor év végén pedig egy állandó rendszert is. A legtöbb embert, a teljes létszám 18,42 százalékát Németországnak kellene befogadnia, a magyar kvóta 1,79 százalék lenne.

Ugyanakkor Németországnak kevesebb embert kéne befogadnia, mint amennyit most befogad, míg Magyarországnál ez nem egyértelmű. Az Eurostat május 12-én közzétett adatai szerint az EU-ban Magyarországon a legnagyobb az elutasított menedékkérelmek aránya. Európa 185 000 menekültet fogadott be 2014-ben, ebből Magyarország 550-et.

A kvótát tíznél több tagállam is ellenezheti, írta hétfőn a Bruxinfo: Nagy-Britannia, Franciaország, a balti államok és a V4 országai egyaránt elutasítják a kötelező menekültkvóták rendszerét.