Bevándorláspárti politikus kocsiját robbantották fel Németországban

-

Parkoló autó alatt robbant a gyújtószerkezet, senki sem sérült meg.


Szászország tartományban a Drezda melletti Freitalban a Baloldal - az egykori keletnémet állampárt utódszervezete és nyugati baloldali tömörülések egyesülése révén alakult párt - egy helyi politikusának, Michael Richternek az autója robbant fel az éjjel.

Az autó tulajdonosát - a Baloldal képviselő-testületi frakciójának vezetőjét - az utóbbi hónapokban többször megfenyegették, amiért együttműködik a menedékkérők jogainak érvényesítéséért tevékenykedő Pro-Asyl nevű civil szervezettel, és kiállt azért, hogy a városban menedékkérőket befogadó otthont alakítsanak ki.


Az intézmény létrehozása, a menedékkérők elhelyezése ellen és mellett tüntetések is voltak Freitalban, és csaknem verekedésbe torkolló lakossági fórumra is akadt példa. A Baloldal szerint pedig a frakcióvezető autójának felrobbanása a menekültügy körüli vita elmérgesedésének tulajdonítható. Freitalban egyesek "hónapok óta nyíltan uszítanak a másként gondolkodók és a menedékkérők ellen, és rasszista hangulatot keltenek, amelyben az emberek már úgy érzik, hogy legitim eljárás erőszakot alkalmazni" - áll a párt szászországi vezetőjének közleményében.

Politikus megfenyegetése nem először fordul elő az utóbbi másfél évben egyre erősödő menekülthullámmal összefüggésben, de politikust célzó erőszakcselekményre még nem volt példa. Az erőszak azonban így is szinte mindennapossá vált Németországban.