Bevallotta, hogy ölt – most leváltanák

Fotó: NurPhoto / Jeoffrey Maitem

-

Két ellenzéki szenátor csütörtökön kijelentette: a manilai törvényhozás kezdeményezheti Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő leváltását, miután az elnök beismerte, hogy Davao polgármestereként saját kezűleg végzett olyanokkal, akiket bűnözőnek tartott.


Duterte hétfőn üzletemberek előtt beszélt arról, hogy Davaóban motorral járta az utcákat, „kereste a bajt”, hogy ölhessen, arra ösztönözve a rendfenntartó erőket, hogy ők is lesújtsanak a bűnözőkre. Mióta ő az elnök, szabad kezet adott a hatóságoknak és a lakosságnak, hogy megöljék azokat, akik szerintük kábítószeres bűncselekményekkel gyanúsíthatók. Ezrek haltak már meg.

Leile de Lime ellenzéki szenátor szerint Duterte beismerése alapja lehet a leváltásra irányuló eljárás megindításának.

„Ez a közbizalommal való visszaélés és főbenjáró bűn. A tömeggyilkosság mégiscsak súlyos bűncselekmény, s mint ilyen, az alkotmány értelmében jogalapot ad az elnök elmozdítására irányuló eljárás megindításához” – húzta alá az ellenzéki politikus.

Duterte szövetségesei viszont felszólították az ellenzéket, hogy ne kezdeményezzék az elnök leváltását, ugyanis még matematikai esélyük sincs a sikerre. A 293 fős kongresszusban alig ötven ellenzéki képviselő ül, miközben az elnököt csak kétharmados többséggel lehet leváltani.

Az üzleti találkozó szervezője szerint Duterte valószínűleg lódított. Az ország igazságügyi minisztere is arról beszélt, hogy Duterte túlzott annak érdekében, hogy üzenetét célba juttassa.