Beültették a világ első bionikus szemét

-

Egy sokakat érintő, főleg időskori betegségre találták meg a gyógyírt.


Manchesteri orvosok ültették be a világon elsőként a bionikus szemet egy 80 éves férfinek - írja a BBC. A férfi egy gyakori, idős korral összefüggő betegség, a sárgafolt elfajulása miatt veszítette el centrális látását. Ez azt jelenti, hogy középen mindig egy nagy foltot látott. A betegség leírása szerint kezdetben csak torzul a látás: az egyenes vonalakat görbének látják, majd egy halvány szürke folt jelenik meg a beteg szeme előtt, ami mindig egy helyen, a fixált tárgynak megfelelően látható. Később ez a folt nő, és a perifériás látáson kívül mindent kitakar. Olvasni, közlekedni nem annyira lehet vele. A betegség sokakat érint, gyógyszeres kezelés nem létezik.

A 80 éves Ray Flynn retina implantátumot kapott, és egy speciális szemüveget, amihez egy kicsi videokamerát építettek, ami a vizuális információkat továbbítja a retina implantátumba. Két hét után a férfi már fel tudta ismerni az orvosi teszten mutatott vonalak dőlésszögét.

Ray Flynn azt mondta, nagyon örül az implantátumnak, és azt reméli, később a mindennapi teendőket is el tudja látni, például tud majd vásárolni vagy kertészkedni.