Betűket ugranak át a magyar autórendszámok

Fotó: Csernátony Csaba - Buksza

-

A területalapú rendszámok bevezetése egyelőre nincs napirenden.


Lassan kifutnak az N betűvel kezdődő magyar autórendszámok, de utána átugranak több betűt is, a P következik a sorban – írja a Vezess.hu. Az nem meglepetés, hogy az NY betű kimarad, hiszen korábban sem szerepeltek kettős betűk, így például a CS is kiesett. Ugyanakkor az N után alapesetben az O betű jöhetne, ám ez is kimarad a sorból. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) szerint az O betű összetéveszthető a Q és a 0 karakterekkel (Pl.: OOQ-011).


Egyedi rendszámot továbbra is lehet kérni. A másnak, más autóra ki nem adott 3 betű és 3 szám kombinációjából álló rendszám ára jelenleg 112 450 forint. Drágább megoldás a 4 vagy 5 betűből és 2 vagy 1 számból álló rendszám, amelyért 435 ezer forintot kell fizetni. Az egyedi rendszámok lényegében örökre szólnak, autóról autóra átvihetőek.


Bár Európában a területalapú rendszám a legelterjedtebb megoldás, a KEK KH nem tud arról, hogy napirenden lenne a kérdés. A jelenlegi rendszámrendszer várhatóan 2030 körül fut ki, akkor fogynak el majd a betűk, a váltás akkortól jöhet majd szóba újra.