Betört az üveg: újravizsgálják a székházfoglalást

Fotó: szpot.hu / Béla Fotós

Megalapozatlanul szüntette meg a BRFK a székházfoglalók ellen garázdaság gyanújával indított eljárást – állapította meg a VI-VII. Kerületi Ügyészség.


Megalapozatlanul döntött úgy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), hogy bűncselekmény hiányában megszünteti azt a garázdaság gyanújával indított eljárást, mely a Fidesz Lendvay utcai székházának elfoglalásakor történteket vizsgálja – írja a Magyar Nemzet. Erről Futó Barnabás, a sértett jogi képviselője tájékoztatta a lapot, miután csütörtökön átvette a határozatot, amelyben a VI-VII. Kerületi Ügyészség elbírálta a rendőrségi döntéssel szemben benyújtott panaszukat. Az ügyvéd elmondása szerint az ügyészség arra hívta fel a figyelmet, hogy a „szélfogó ajtó üvegének a tömeg egy csoportja bejutási szándéka nyomán bekövetkezett” betörése miatt megvalósultak a garázdaság elkövetésének tényállási elemei. Az ügyészségi határozat alapján a rendőrségnek ismét vizsgálnia kell az épület bejáratánál történteket, és azonosítania kell azokat, akik részt vettek a garázdaságban.


Nem követtek el szabálysértést

Az Alkotmány nem játék! Facebook-csoport székházfoglaló aktivistái március 7-én hatoltak be a Fidesz székházának udvarára az alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva. A Pesti Központi Kerületi Bíróság október 30-án hatályon kívül helyezte azt a szabálysértési határozatot, amelyben a rendőrség gyülekezési joggal való visszaélés miatt 415 ezer forintos pénzbírságot szabott ki az akciót szervező tizenegy fiatalra. A rendőrség ugyanis nem tudta bizonyítani hogy a székházfoglalók szabálysértést követtek el, mivel a Fidesz-székház nem közterület. Amikor pedig odamentek az aktivisták, az nem nem volt tüntetés, így nem sérthették meg a gyülekezési jogról szóló törvényt sem.